En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Lucka 17 - fångade katten! Utan frysspray (typ)!

Ni som följt min bloggkalender har kanske sett att jag gillar att fotografera mina katter, men att jag hela tiden lyckas missa katten Smulan. Idag passade jag på när jag kom hem och hon satt utanför dörren och ville in - det behövdes alltså ingen frysspray, men man kan ju ändå säga att det var kylan som fixade det :)

Hjalmar och Smulan. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Nu hade jag inte så gott om tid på mig, och ingen ytterbelysning var tänd. Det blev lång slutartid och blixt rätt på, så bilden blev ju inte direkt något mästerverk ...

När vi väl kommit in försvann smulan iväg nånstans, och jag fick roa mig med att fotografera posören Nony. Han ställer alltid upp :)

Nony spanar in något (eller försöker bara ducka för kameran) Nex-7 och Sigma 30/2,8

Av någon anledning sitter Nony nästan aldrig som normala katter, utan det är alltid snett och vint (eller så ligger han på rygg och skrevar och visar upp hela härligheten, fast nån sån bild blev det inte idag).

Lång slutartid och blixt ger ibland lite märkliga effekter. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Jag lyckades faktiskt fånga en till bild av Smulan ikväll, men det blev också en riktig skitbild ;)

Om jag blundar syns jag nog inte. Nex-7 och Sigma 30/2,8

I morgon ska jag försöka hitta på något annat än katter att fotografera ...Postat 2012-12-17 18:57 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Lucka 16 - tredje advent och en plufsig katt

Söndagen har mestadels ägnats åt arbete, och det blev inte mycket tid för fotografering. Som tur är har jag alltid en nödlösning - katterna! (Eller i det här fallet snarare katten, då bara en av dem behagade visa sig.).

Vill inte gärna vara ute i snön, men tycker om att titta ut. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Katten Nony är ett villigt fotomotiv, och är gärna med överallt, så det blir en och annan bild av honom ...

Det är inte linsen som är skitig - det är det handblåsta fönstret ... Nex-7 och Sigma 30/2,8

I morgon börjar sista arbetsveckan innan julledigheten. Två veckor utanför kontoret ska bli skönt :)

Somliga har det lugnt och skönt nästan jämt. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Ha en trevlig natt och måndag allihopa!Postat 2012-12-16 23:02 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lucka 15 - Ny blixt och BredBandsBullshit

Blixten

Jag har hittills inte haft någon blixt till min lilla NEX, utan har försökt klara mig med den inbyggda. Den är dock i klenaste laget, så idag besökte jag Elgiganten för att köpa en som är åtminstone något kraftigare (en Sony HVL-F20AM). Den är visserligen inget kraftpaket, men funkar bra till upplättning och på nära håll och kan också användas för att fjärrstyra andra blixtar.

Jag hade lite tur också -normalt gillar jag inte Elgiganten, men de var de enda som hade blixten i lager i Uppsala, och de råkade ha ett exemplar som av okänd anledning var märkt som fyndvara och kostade 797:-  i stället för 1195:- :)

Jag har tyvärr ingen bra spegel för självporträtt (det blir "dubbelbild"). Nex-7 och Sigma 30/2,8

En del tycker inte alls om att fotografera med blixt, men jag tycker det är ett ypperligt hjälpmedel vid många tillfällen. Dock är ett av mina favoritmotiv - husdjuren - inte alls så lyckade att fotografera med blixt (åtminstone inte med blixten rätt på) ...

Rossi med demonögon. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Fula ögon kan man förstås få när man fotograferar människor med blixt också, men ofta går det att avhjälpa i efterhand eller genom att studsa blixten i taket som jag gjort i självporträttet nedan. Att jag ser skvatt galen ut kan jag nog inte skylla på vare sig kamera eller blixt ...

Tjock och galen, men glad! Nex-7 och Sigma 19/2,8

Bredbandsbullshit

Jag har sedan september förra året använt mig av 4G från Bredbandsbolaget som komplement till mitt sega ADSL (från samma bolag). När jag för några månader sedan installerade Windows 8 på mina burkar hemma upptäckte jag att jag med det operativsystemet kommer upp i väldigt bra hastighet med 4G (70-80 Mbit/sekund jämför med dryga 20 Mbit/sekund med windows 7). Jag har sagt upp mitt ADSL och kommer från årsskiftet köra med bara 4G-abonnemanget.

I måndags fungerade inte mitt 4G. Så fort det hittade nätet startade modemet om, och jag kontaktade förstås BBB:s support som hävdade att det beror på modemet. De skickade ett nytt modem, och med det kunde jag ansluta mot tjänsten, men det går inte att komma åt något med vare sig namn eller IP-adress.

Efter ett par ganska långa samtal med BBB konstaterades att jag måste testa om det fungerar med mitt 4G på annan plats för att utesluta att felet ligger i min dator. Nu ämnar ju jag använda mitt 4G endast på just den här platsen där det inte fungerar, och min stationära dator är inte så kul att försöka få in i Lilla Bilen, få ström till och åka runt och testa. Det blev alltså en utflykt till kontoret för att hämta upp en bärbar dator och testa med den.

Utsikt från kontoret. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Vårt kontor ligger mitt i Uppsala där det finns hur många 4G-master som helst, och där fungerade det som väntat utmärkt att ansluta (om än inte med samma hastighet som jag brukar komma upp i hemma).

Jag åkte runt och testade anslutningen på några andra platser också, och det fungerade för det mesta bra. På ett par ställen i Eriksberg kom jag bara upp i drygt 1 Mbit/sekund, och det beror nog på att de ligger rätt illa till i förhållande till masterna i Flogsta och på Vårdsätravägen. På Hågavägen (bilden nedan) kom jag upp i hela 88 Mbit/sekund ner och 21 Mbit/sekund upp - inte så illa, men jag kan ju inte alltid sitta där och surfa :)

Test av 4G mot Flogstamasten. Nex-7 och Sigma 19/2,8

När jag testade på några andra platser ganska nära mitt hem konstaterade jag att det inte fungerar när jag fick en uppkoppling mot samma Cell-ID som jag har hemma (som troligen hör till masten på Vårdsätravägen). Flyttade jag mig några hundra meter hamnade jag på ett annat Cell-ID (men troligen fortfarande samma mast) och kom upp i hyfsat hög hastighet.

Bredbandsbolaget var nöjda med min felsökning. Det borde vara synnerligen enkelt för dem att veta vart de ska leta efter felet när det är konstaterat att det är ett specifikt Cell-ID som strular. Jag glömde dock att fråga dem vart jag ska skicka fakturan för mitt arbete :)

Parabolen fungerade inte heller, men det berodde på snön ... Nex-7 och Sigma 30/2,8

BBB kunde inte lova att de får igång mitt 4G innan jul, så jag hoppas de får igång det innan de stänger av mitt ADSL åtminstone ... (Fast det fungerar faktiskt om jag kör det i 3G-läge, men inte så fort förstås.)

Om det är någon nörd som är intresserad av dagens testresultat lade jag upp en karta här :)Postat 2012-12-15 18:51 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Lucka 14 - kyligt och nördigt

I morse var det kallt och jävligt, men det utlovades högre temperaturer under dagen. Visst - termometern var ett tag nästan uppe i bara fem minusgrader, men när jag åkte hem var den nere i minus tretton igen ...

Julhandel. Nex-7 med Sony 50/1,8 OSS

När temperaturen sjunker så drastiskt som den gjorde idag blir det ibland spännande dimma på sina håll, och jag försökte fånga den i Hågadalen.

Ät inte snö som är gul - hur det är med blå snö vet jag inte! Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS

Dimman var inte lättfångad, då den antingen var tät så bilderna blir jämngrå, eller om man kom upp ett par meter syntes den knappt alls. Nu hade det nog blivit enklare om jag gått ur bilen för att komponera, men jag orkade inte parkera och promenera :)

Lilla Bilen är både snöig och skitig. Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS

OK - jag masade mig ur den varma goa bilen för att ta bilden ovanför, men längre än så ville jag inte vara ute!

Vad var det nördiga med det här inlägget då? Jo, datorer råkar gilla just kyla och min dator var försedd med den processorkylare som Intel råkade skicka med. Ni som inte är så intresserade av datorer kan nog sluta läsa här :)

Intelkylare. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Den lilla kylaren och fläkten (alltså den som är omgiven av en grön, blå och gul sladd) gör visserligen sitt jobb ganska bra - datorn krashar inte och CPU:n blir inte överhettad. Den låter dock ganska illa och temperaturerna blir högre än de behöver vara (vilket sänker livslängden på komponenterna).

Nu för tiden finns det massor av sätt att kyla sin processor, och integrerade vattenkylare har blivit populära. Jag är lite skeptisk till det där med vätska i datorn, och de vattenkylare som är lätta att montera är inte så mycket effektivare än bra luftkylare (eller inte bättre alls enligt somliga). Jag köpte alltså en luftkylare.

Noctua NH-D14. Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS

Om inte annat så är alla dessa rör och kylflänsar en imponerande syn, som dessutom väger en del (dryga kilot).

Noctua NH-D14 storleksjämförelse. Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS

Gör det nån skillnad med en sån här monsterkylare då? Ja - faktiskt! Med standardkylaren låg min processor på drygt 50 grader vid idle (surf och sånt), och gick upp några grader vid belastning men då lät datorn illa. Med den här kylaren ligger temperaturen på 35 grader vid idle och går visserligen upp vid belastning, men utan att låta nämnvärt mycket!

Edit: nördarna vill se hur det ser ut när det är klart också, och jag orkade inte stänga av datan, men så här blev det:

Tack för titten!Postat 2012-12-14 19:41 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lucka 13 - katten, jag och minnesluckan

Igår var det som bekant 12-12-12, och alla passade förstås att fotografera något skoj kl. 12:12 - alla utom jag, eftersom jag lyckats förtränga att det var just det datumet. När jag väl insåg vilket datum det var visade klockan 12:37, så jag blev sur och vägrade fotografera något alls igår. Vi kan säga att 12-12-12 blev en minneslucka i min kalender, och så vänder vi blad och går vidare!

Igår såg jag ännu surare ut. Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS

Idag borde jag kanske fotograferat Luciatåg eller nåt annat som hör säsongen till, men så blev det inte. I stället får ni hålla till godo med ett självporträtt som trots bildstabilisering inte är fritt från skakoskärpa, och en kattjävel som också han drabbats av samma skak.

Nony, fotograferad med Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS (vars stabilisering inte alltid är perfekt)

Jag försökte ta en bild av katten Smulan som inte fick vara med i den förra luckan där jag porträtterade katterna, men hon sprang ut i snön när hon såg att jag kom med kameran och vägrade komma in igen. Man kanske kan köra med frysspray på katter, på samma sätt det sägs att en del makrofotografer gör med insekter för att de ska sitta still ...Postat 2012-12-13 18:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg