En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Lucka 15 - Ny blixt och BredBandsBullshit

Blixten

Jag har hittills inte haft någon blixt till min lilla NEX, utan har försökt klara mig med den inbyggda. Den är dock i klenaste laget, så idag besökte jag Elgiganten för att köpa en som är åtminstone något kraftigare (en Sony HVL-F20AM). Den är visserligen inget kraftpaket, men funkar bra till upplättning och på nära håll och kan också användas för att fjärrstyra andra blixtar.

Jag hade lite tur också -normalt gillar jag inte Elgiganten, men de var de enda som hade blixten i lager i Uppsala, och de råkade ha ett exemplar som av okänd anledning var märkt som fyndvara och kostade 797:-  i stället för 1195:- :)

Jag har tyvärr ingen bra spegel för självporträtt (det blir "dubbelbild"). Nex-7 och Sigma 30/2,8

En del tycker inte alls om att fotografera med blixt, men jag tycker det är ett ypperligt hjälpmedel vid många tillfällen. Dock är ett av mina favoritmotiv - husdjuren - inte alls så lyckade att fotografera med blixt (åtminstone inte med blixten rätt på) ...

Rossi med demonögon. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Fula ögon kan man förstås få när man fotograferar människor med blixt också, men ofta går det att avhjälpa i efterhand eller genom att studsa blixten i taket som jag gjort i självporträttet nedan. Att jag ser skvatt galen ut kan jag nog inte skylla på vare sig kamera eller blixt ...

Tjock och galen, men glad! Nex-7 och Sigma 19/2,8

Bredbandsbullshit

Jag har sedan september förra året använt mig av 4G från Bredbandsbolaget som komplement till mitt sega ADSL (från samma bolag). När jag för några månader sedan installerade Windows 8 på mina burkar hemma upptäckte jag att jag med det operativsystemet kommer upp i väldigt bra hastighet med 4G (70-80 Mbit/sekund jämför med dryga 20 Mbit/sekund med windows 7). Jag har sagt upp mitt ADSL och kommer från årsskiftet köra med bara 4G-abonnemanget.

I måndags fungerade inte mitt 4G. Så fort det hittade nätet startade modemet om, och jag kontaktade förstås BBB:s support som hävdade att det beror på modemet. De skickade ett nytt modem, och med det kunde jag ansluta mot tjänsten, men det går inte att komma åt något med vare sig namn eller IP-adress.

Efter ett par ganska långa samtal med BBB konstaterades att jag måste testa om det fungerar med mitt 4G på annan plats för att utesluta att felet ligger i min dator. Nu ämnar ju jag använda mitt 4G endast på just den här platsen där det inte fungerar, och min stationära dator är inte så kul att försöka få in i Lilla Bilen, få ström till och åka runt och testa. Det blev alltså en utflykt till kontoret för att hämta upp en bärbar dator och testa med den.

Utsikt från kontoret. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Vårt kontor ligger mitt i Uppsala där det finns hur många 4G-master som helst, och där fungerade det som väntat utmärkt att ansluta (om än inte med samma hastighet som jag brukar komma upp i hemma).

Jag åkte runt och testade anslutningen på några andra platser också, och det fungerade för det mesta bra. På ett par ställen i Eriksberg kom jag bara upp i drygt 1 Mbit/sekund, och det beror nog på att de ligger rätt illa till i förhållande till masterna i Flogsta och på Vårdsätravägen. På Hågavägen (bilden nedan) kom jag upp i hela 88 Mbit/sekund ner och 21 Mbit/sekund upp - inte så illa, men jag kan ju inte alltid sitta där och surfa :)

Test av 4G mot Flogstamasten. Nex-7 och Sigma 19/2,8

När jag testade på några andra platser ganska nära mitt hem konstaterade jag att det inte fungerar när jag fick en uppkoppling mot samma Cell-ID som jag har hemma (som troligen hör till masten på Vårdsätravägen). Flyttade jag mig några hundra meter hamnade jag på ett annat Cell-ID (men troligen fortfarande samma mast) och kom upp i hyfsat hög hastighet.

Bredbandsbolaget var nöjda med min felsökning. Det borde vara synnerligen enkelt för dem att veta vart de ska leta efter felet när det är konstaterat att det är ett specifikt Cell-ID som strular. Jag glömde dock att fråga dem vart jag ska skicka fakturan för mitt arbete :)

Parabolen fungerade inte heller, men det berodde på snön ... Nex-7 och Sigma 30/2,8

BBB kunde inte lova att de får igång mitt 4G innan jul, så jag hoppas de får igång det innan de stänger av mitt ADSL åtminstone ... (Fast det fungerar faktiskt om jag kör det i 3G-läge, men inte så fort förstås.)

Om det är någon nörd som är intresserad av dagens testresultat lade jag upp en karta här :)

Inlagt 2012-12-15 18:51 | Läst 14457 ggr. | Permalink
Det var det härligaste självporträtt jag sett detta året!! Så j-a bra! Gillar när människor bjuder på sig själva!
Grymt bra!! =)
Svar från Anders F. Eriksson 2012-12-15 19:40
Tack Heléne!

Jag har liksom insett att det inte är någon idé att försöka göra självporträtt där jag ser bra ut, utan gör i stället såna där jag ser ut som jag gör :)
Nej nej nej, man ska inte köra med blixt.... ;-) Jag har ju haft min NEX i två år och den lilla blixten är oanvänd. :) Men ditt porträtt är trevligt!!

Vad gäller bredband så tack för läsningen! Kör själv Telia ADSL och får ut 4-5 Mbit :( Så jag testade deras mobila med 4G, vilket gav ungefär samma hastighet så jag lämnade tillbaka. Och då bor jag ändå civiliserat nära storstaden, hufvudstaden. Och 2013, nästan. Skam!! Så de hastigheter du nämner låter ju fantastiska i mina ögon. Jag skulle lätt byta om jag kom upp i 20 Mbit....
Jag tycker absolut att du ska fakturera. Det jobb du gjort, är det som deras nätplanerare och nätoptimerare ska göra nästan dagligdags. "Drive test" är namnet... Hmmmm läge att kolla igen...

Lycka till med faktura eller kreditfaktura!! ;-) //Peter-L
Svar från Anders F. Eriksson 2012-12-15 20:22
Ja, det går ruggigt fort med mitt 4G när jag kör i Windows 8 när jag har bra mottagning (och supporten tror inte på mig när jag säger det, trots att jag mätt hur lång tid det tar att ladda ner stora filer i Windows 7 respektive Windows 8 i samma dator).

Nån faktura lär jag inte få igenom, men kanske jag kan slippa ett par månadsavgifter eller nåt - den diskussionen tar jag när det väl fungerar ...

Angående blixt så är jag gammal pressfotograf, och vi skyr inga medel att få våra bilder :)
Håller med! Ett fantastiskt självporträtt! Den verkar bra den där Sigman.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-12-15 20:23
Man skulle kunna tro att ett så billigt objektiv inte skulle visa fullt så många avslöjande detaljer, men det gör den som sagt. Sen kanske 19 mm inte är den optimala brännvidden för porträtt ...

Tack för att du gillar bilden av galningen :)(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg