En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Lucka 14 - kyligt och nördigt

I morse var det kallt och jävligt, men det utlovades högre temperaturer under dagen. Visst - termometern var ett tag nästan uppe i bara fem minusgrader, men när jag åkte hem var den nere i minus tretton igen ...

Julhandel. Nex-7 med Sony 50/1,8 OSS

När temperaturen sjunker så drastiskt som den gjorde idag blir det ibland spännande dimma på sina håll, och jag försökte fånga den i Hågadalen.

Ät inte snö som är gul - hur det är med blå snö vet jag inte! Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS

Dimman var inte lättfångad, då den antingen var tät så bilderna blir jämngrå, eller om man kom upp ett par meter syntes den knappt alls. Nu hade det nog blivit enklare om jag gått ur bilen för att komponera, men jag orkade inte parkera och promenera :)

Lilla Bilen är både snöig och skitig. Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS

OK - jag masade mig ur den varma goa bilen för att ta bilden ovanför, men längre än så ville jag inte vara ute!

Vad var det nördiga med det här inlägget då? Jo, datorer råkar gilla just kyla och min dator var försedd med den processorkylare som Intel råkade skicka med. Ni som inte är så intresserade av datorer kan nog sluta läsa här :)

Intelkylare. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Den lilla kylaren och fläkten (alltså den som är omgiven av en grön, blå och gul sladd) gör visserligen sitt jobb ganska bra - datorn krashar inte och CPU:n blir inte överhettad. Den låter dock ganska illa och temperaturerna blir högre än de behöver vara (vilket sänker livslängden på komponenterna).

Nu för tiden finns det massor av sätt att kyla sin processor, och integrerade vattenkylare har blivit populära. Jag är lite skeptisk till det där med vätska i datorn, och de vattenkylare som är lätta att montera är inte så mycket effektivare än bra luftkylare (eller inte bättre alls enligt somliga). Jag köpte alltså en luftkylare.

Noctua NH-D14. Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS

Om inte annat så är alla dessa rör och kylflänsar en imponerande syn, som dessutom väger en del (dryga kilot).

Noctua NH-D14 storleksjämförelse. Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS

Gör det nån skillnad med en sån här monsterkylare då? Ja - faktiskt! Med standardkylaren låg min processor på drygt 50 grader vid idle (surf och sånt), och gick upp några grader vid belastning men då lät datorn illa. Med den här kylaren ligger temperaturen på 35 grader vid idle och går visserligen upp vid belastning, men utan att låta nämnvärt mycket!

Edit: nördarna vill se hur det ser ut när det är klart också, och jag orkade inte stänga av datan, men så här blev det:

Tack för titten!

Inlagt 2012-12-14 19:41 | Läst 9901 ggr. | Permalink
Tack för inblicken i PC nördens värld. Kör själv en MacBook Pro Retina. Den ligger nu på 39 grader med cirka 5 program igång och fläkten på lågvarv. Hörs inte alls.
När jag kör redigering både i Lr och Photoshop samtidigt och också drar igång video kan den öka något men hörs fortfarande inte.
Så det är intressant att se att det fortfarande finns de tycker det är kul att anpassa sina datorer och har tid för det. Det gjorde jag också på 80 och 90 talet. Nu vill jag köpa en dator som bara fungerar och ger mig prestanda och minsta möjliga problem under dess praktiska livslängd på cirka 3-4 år.
Detta är inte ett inlägg i debatten PC-Mac. Jag är övertygad det också finns PC lap tops som klarar samma sak.
Utan snarare ett inlägg om hur olika vi ser på datorer.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-12-14 21:20
Nu hade det här inte med bärbara datorer att göra, utan stationära. Jag tror inte den dyraste Mac Pro kommer upp i samma prestanda :)
Nu går du nog säker för fartkameror :-)
Ha det fint!
Johan(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg