En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Varför bloggar du på fotosidan.se?

En del av er har säkert sett att det här i bloggarna försigått en debatt om bilderna vi visar i våra bloggar eller i fotosidans grupper och pooler. En del tycker att det visas för många dåliga bilder, eller bara för många bilder. En del tycker att bilder måste tas på ett visst sätt eller med en viss utrustning för att de ska vara värda att ägna någon uppmärksamhet åt. Nu är det förstås bara bloggförfattarnas privata åsikter som yttras i dessa blogginlägg, precis som det jag skriver är min personliga åsikt. Just det att skriva att man tycker det andra producerar är fel eller dåligt kan dock leda till att läsaren tar det personligt, trots att det säkert inte var författarens avsikt.

Jag bloggar på fotosidan.se då fotografering, fotografier och prylar är mina stora fritidsintressen här i livet, och för dessa ämnen tycker jag FS är en synnerligen lämpad plattform. Här finns många som delar åtminstone något av dessa intressen, och chansen är stor att jag hittar läsare som kanske finner lite nöje i att läsa det jag skriver och titta på mina bilder. Fotosidan är också Sveriges i särklass största samlingsplats för fotografer av alla kategorier, vilket vi som bloggar här bör hålla i åtanke. Jag tycker det är jättebra när folk skriver om hur de själva gör när de fotografera, väljer ut bilder att visa etcetera, men det är kanske mindre lyckat att skriva andra på näsan hur de borde göra (oavsett vad man tycker att de borde göra). Det är svårt att formulera den typen av åsikter i skrift på ett sätt som inte riskerar såra mottagaren. I forumen är det ännu mycket vanligare att skribenterna vill försöka övertyga andra om att just deras åsikt är den enda rätta (vilket är dömt att misslyckas), men just forumen kan vi lämna därhän (det är likadant i alla forum, oavsett vad de handlar om).

Nu är det förstås så att så länge ingen gör några personliga påhopp i bloggarna, eller skriver om sådant som av andra skäl kan vara olämpligt, så är det förstås fritt fram att tycka att det andra håller på med inom fotografin är skräp (eller inte). Jag vill dock inte göra det i min blogg :)

Det där med många bilder i blogginlägg har jag aldrig sett som något stort problem (så länge det är bilder som intresserar mig), men jag förstår mig inte på fotobloggar som inte innehåller några bilder alls. Det här inlägget får avslutas med en (tycker jag) halvbra bild från veckans besök i Linköping, så ni som inte vill ha för många bilder blir nöjda och jag uppfyller mitt eget krav på bilder i bloggarna (fast en del tycker säkert det blev för mycket text i stället) ...

Linköpings Domkyrka, fotograferad från en balkong på Frimurarehotellet

Inlagt 2013-02-21 20:20 | Läst 5039 ggr. | Permalink
Hur som så var detta bra skrivet, håller med dig i det du skriver. Om än kanske lite för mycket text, och BARA en bild ? ............Skämt åtsido :-)
ing-marie
Svar från Anders F. Eriksson   2013-02-21 21:46
Jag lovar - det kommer inlägg med högvis med bilder framöver ;)
Ärligt talat så bloggar jag mest för min egen skull. Jag försöker bidra genom att svara på frågor i forumet istället och kommentera någon bild då och då.

/Jonas
Svar från Anders F. Eriksson   2013-02-21 21:52
Jag tror de flesta bloggar mest för sin egen skull - det är kul att skriva och visa upp bilder, och om någon annan uppskattar det man publicerar är det förstås en trevlig bonus :)

För mig handlar det om hänsyn till läsarna. När jag skriver till en så pass bred publik som fotosidan tycker jag det är onödigt att riskera göra folk ledsna av det jag skriver, men också det beror förstås på vad man har för syfte med bloggen.

Jag har ju inte så fantastiskt många läsare av min blogg, och när jag kollar på Google Analytics ser jag att ungefär 80% av de som läser mina inlägg är återkommande besökare. Det är förstås trevligt att där finns en massa människor som återkommer till min alltför oregelbundna blogg, men det vore också kul att få fler nya läsare (som dessutom stannar en stund).
Blogg har jag börjat med för det är roligare att presentera bilder och tankar kring bilder med mer text i ett annat format än t.ex bildkritikpoolen. Sen är det ju bara ett plus att bloggen generar minst 5x fler visningar än någon pool gör, iaf för mig. Trevlig bild med fint ljus på kyrkan!
Mvh Magnus
Svar från Anders F. Eriksson   2013-02-22 00:14
Jag tycker också det är roligare med text och bild ihop, även om bilderna i mitt fall inte alltid hör ihop med texten :)
Varför skriver du halvbra bild. Låt betraktaren avgöra det för där år säkerligen många som precis som jag tycker om denna bild. Det finns nästan inga dåliga bilder enbart dåliga betraktare som inte kan vidga sina vyer och se annat än de själv är intresserade av.

Många bilder har ett innehåll som är värt mycket mer än att bilden är korrekt när det gäller teknik. Sedan helt klart har vi alla olika syn på bilder som väl är.

Jag är ofta förvånad över att så få fotografer kommenterar andras bilder och blogg. Men det får vi säkert leva med. Det kan säkert finnas de som inte har samma skrivklåda som en del har.

Viktigast var och en får ut det den vill ha här på Fotosidan.
Ha bra helg
Gun-Inger
Svar från Anders F. Eriksson   2013-02-22 00:14
Hej, Gun-Inger!

Jag skrev halvbra, för att jag tycker den är det - de som tittar på bilden får tycka annorlunda :) Poängen med mitt inlägg är att vi alla tycker olika om saker och ting, men vi behöver ju inte beskriva vårat tyckande som absoluta sanningar (vilket det ibland känns som om de menar). Jag är själv dålig på att kommentera bilder, just för att det är ett så enormt bildflöde och jag har fullt upp att försöka blogga och hålla koll på forumen ...
Den här diskussionen kommer aldrig ta slut på fs. ;o)
Nu bloggar jag inte här, men en blogg/fotoblogg är ju ens egen dagbok fast på nätet. Och vem kan bättre skriva sin egen dagbok än en själv? Och om det är en dag när man inte tagit ett mästerverk till bild, men man vill ändå dokumentera detta i sin dagbok så borde det ju inte vara någon annans problem? Man måste inte titta på eller läsa allt här i världen. :o)
För att inte älta mer i detta ämne så kan jag avsluta med att skriva att jag håller helt med dej. Förutom på en punkt och det var det här med "halvbra bild", jag tycker den var bra!

Min blogg (som besöks på egen risk) http://fotografblixman.se
Svar från Anders F. Eriksson   2013-02-22 00:43
Tack Eva!

Jag har följt dina tidigare äventyr på fotosidan, och du har helt rätt i att diskussionen inte kommer ta slut. Jag hoppas dock att folk inte ska behöva skrämmas bort för att de skriver om det de tycker är väsentligt och visar bilder av det (men just det där med att visa bilder tycker jag är viktigt ;)). Sedan är det kanske så att FS-bloggen inte är den bästa platsen för rent generella dagböcker som inte har något som helst med foto att göra, men det tror jag inte heller förekommer.

Som du skriver - detta behöver inte ältas, och jag tackar för din kommentar. Jag tycker du är en mycket duktig fotograf, och det ser bara ut att blivit bättre sedan du lämnade FS (tyvärr) ;)

/afe
Enkla raka sannaingar, jag håller med.
FS skall rymma alla fotoentusiaster, de man inte gillar får man strunta i.
Man skall aldrig gnälla på andra eller påpeka att det någon gör är helt fel.
Jag har bara en skarp åsikt, bloggarna skall alltid ha innehåll av fotografiskt intresse för att platsa på fotosidan.
Jag vet med mig att jag väljer de bloggar/bloggare som intresserar mig på ett eller annat sätt. Antingen tycker jag att personen tar bra bilder eller skriver bra, ibland både och.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg