En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Knasig vitbalans, flares och halkfritt!

J-O skrev tidigare idag ett inlägg om det där med vitbalansering i blandljus - något som inte alltid är så enkelt, och ibland är det svårt att välja vilken färgtemperatur som är rätt.

Fredens Hus

I den första bilden körde jag med den enkla varianten och gjorde bilden svartvitt. Den blev inte snygg i färg hur jag än bar mig åt.

Drottning Kristinas Väg

I den andra bilden har jag vitbalanserat efter den närmsta snön, och i och med det fick också kyrkeländet ungefär rätt färg, men som synes har gatubelysningen en bit ner i backen en helt annan färgtemperatur. I den här bilden blev det också rejält med flares från gatlyktorna, så mitt Sigma 19 mm är uppenbart lite känsligt för sånt i vissa lägen.

Carolina Rediviva

Den tredje bilden innehåller mest en massa träduschlingar, och är vitbalanserad för glödljus. Som synes är det nog bara rätt temperatur för delar av bilden ...

Utsikt över Uppsala, och fler såna där eländiga träd

I den fjärde bilden finns gatlyktorna från den första bilden med i förgrunden, och de har en helt annan färgtemperatur än resten av bilden. I det här fallet har jag förökt justera temperaturen lite på snön i förgrunden genom att måla om den med penselverktyget i Lightroom. Det skulle nog gå att få till bättre om man orkar lägga tid på det, men det orkar man inte :)

Vart vill jag då komma med detta svammel? Ingenstans, utan det är mest ett konstaterande att J-O har helt rätt i sitt inlägg - det är svårt att säga vad som är rätt när man hanterar bilder tagna i sånt här ljus.

Slutligen får ni en trist bild av det senaste inköpet. De här kängorna är försedda med ett helt knippe ståldubbar, så nu slipper jag halka omkring när jag är ute och fotograferar. Nackdelen är att de låter förskräckligt illa på hårda golv, men det kan jag leva med :)

Ett par dubbförsedda kängor

Ha det gott, och låt bli att halka :)

Inlagt 2013-01-22 20:01 | Läst 19203 ggr. | Permalink
Som jag nyss skrev till Heléne så kan det vara rätt så knepigt med färg ibland. Då gör jag ofta som du, nämligen konverterar till svartvitt. Ibland får man inte till det i svartvitt heller och då får bilden vila ytterligare ett tag, för förr eller senare brukar man ändå få den i acceptabelt skick. Finns det snö med i bilden utgår jag från den och gör den så vit det går, sedan får det andra anpassa sig därefter.

/Torbjörn
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-22 21:07
Ofta är det snyggast om snön är vit, fast ibland är det snyggt om den är lite blå också (beroende på ljus) :)

I det här fallet var det svårt att få snön vit överallt, eftersom det var så skiftande temperatur på ljuset.
Snygga motiv, i denna färgtemperatursskola :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-22 21:08
Vet inte om det är så mycket till skola eftersom jag mest konstaterar att färgtemperaturen oftast blir fel ;)

Motiven håller jag dock med om att de är snygga!
Otten 2013-01-22 21:37
Skojade bara eftersom jag oxå tycker det är svårt att få snö rätt :-)
Och bilderna var snygga!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-22 21:56
Hehe, tack ;)
Ljus är svårt, men det är ju bra att det finns något att svamla om, så det blir lite text till bilderna...
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-22 21:57
Absolut! Det är tur att kamerorna inte kan göra allt rätt från början, ty då skulle vi inte ha något att gnälla på :)
Fina bilder av Uppsala och jag tycker personligen inte att du behöver va så frustrerad över träden. De står ju faktiskt fint och bryter på ett snyggt sätt tycker jag.... :) //Peter
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-22 22:41
Mjo, men de gör det stört omöjligt att få ett snyggt panorama över centrala Uppsala utan att ta sig upp på de övre våningarna av slottet ;)
Peter-L 2013-01-22 22:43
Jag utgår från att det bara är en tidsfråga.... med eller utan dubbar.... :))
Svar från Anders F. Eriksson 2013-01-22 22:49
Mjo, det går nog att bli lössläppt i de regionerna av slottet om man ber snällt och säger till i god tid. Det svåra kanske kan vara att tajma det med bra ljus, men jag ska nog skicka en förfrågan om det :)
Jo ibland är det lite svårt för mig att bestämma mig för vilken vitbalans som ser bäst ut när det är snö och artificiell belysning.
Ett bra köp med Icebug kängorna, jag har ett par Icebug Heros BUgrip, jumpadojjor med dubb som fungerar finfint.
Rasslar och knirrar en del...



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg