En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

När väder och inspiration tryter ...

Trots att jag den här sommaren haft en kamera som jag är mycket nöjd med, och därtill väl fungerande objektiv har jag inte riktigt hittat någon inpiration att ge mig ut och fotografera. Då menar jag att helt ägna mig åt fotografering, och inte bara göra det i förbifarten eller för att testa prylarna.

Jag skyller delvis på vädret, även om dåligt väder egentligen är ganska bra fotoväder, men mest beror det nog på slöhet eller allmän apati. Förmodligen skulle jag behöva hitta på något projekt, så att jag har något slags mål med fotograferandet.

Nony fotograferad med Sony. NEX-7 och Sigma 30 mm f/2.8

Det är alltid kul att fotografera katterna, även om jag vet att många ser ner på kattbilder. En del verkar rent av bli upprörda om man använder bra utrustning för att fotografera de små kräken. Jag kan möjligen i viss mån förstå kritiken om det handlar om kattbilder som ser ut som de är tagna med en mobilkamera, men i själva verket är gjorda med prylar för tiotusentals kronor :)

En jag, fotograferad med NEX-7 och Sigma 30 mm.

Självporträtt är också ganska kul, och något man inte behöver skämmas att ägna sig åt. Alla som har en kamera gör sådana! De flesta har förmodligen dock roligare motiv för den typen av fotografering än jag har :)

En sak som är bra med den lilla Sonykameran är den vinklingsbara skärmen, som gör att man inte måste täcka nyllet med kameran när man ska fotografera sig i spegeln. Det är bara att titta ner på skärmen ungefär på samma sätt som man kunde göra med schaktsökare på Hasselblad och andra gamla mellanformatskameror. Det fungerar också bra när man fotograferar på stan och inte vill synas.

Jag har än en gång upptäckt att det är riktigt mysigt med bra utskrifter i hyfsat stort format på bra papper. Mina dagar tillbringar jag sedan i juni på ett nytt kontor där jag tyckte väggen vid min plats var väldigt tom och trist, så jag skickade ett par bilder till Crimson för utskrift i ungefär 30x40 och monterade på 5 mm Kapaplatta.

Times Square, Nikon D3 och Nikon 24-70/2.8

Bilden från Times Square var en av bilderna jag skrev ut och satte på väggen, och det blev ett jäkla drag i den på blankt papper. Mina kollegor uppskattade den också, och en av dem ville t.o.m. ha en att hänga på väggen hemma, vilket han förstås får för självkostnadspris. Tyvärr är självkostnadspris ändå rätt högt när det ska skrivas ut i Stockholm, monteras och sedan skickas med posten (ungefär 400 pengar).

Att skriva ut själv hemma är dock inget jag tänker ägna mig åt - ska man ha en skrivare som klarar A3, papper och bläck så kostar det också en slant. Om man dessutom inte använder skrivaren regelbundet så har skrivarhuvud och bläck en tendens att torka ihop, plus att man ofta måste göra några försök innan det blir som man vill. Förmodligen blir det dyrare än att låta Stockholmarna skriva ut bilden ...

En liten bil. NEX-7 och Sigma 19 mm f/2.8

Den avslutande bilden i det här inlägget föreställer min lilla bil omgiven av en massa grönska. Bilen har jag visat förut (och kommer att visa igen), men det intressanta tycker jag är den lilla färgkartan från QPcard som hänger i bakrutetorkaren. Den innehåller dels ett gråkort för vitbalansering, och dels en färgkarta som kan användas för att göra egna färgprofiler i Lightroom eller Photoshop. Suveränt för att få rätt färger i besvärligt ljus, och framför allt för att få konsekventa färger. Om jag växlar mellan mina Sony- och Sigmaobjektiv på NEX:en så blir inte färgerna lika med Adobes standardprofiler, men med mina egentillverkade profiler så blir det så nära man kan komma. Rekommenderas åt det varmaste och får plats i vilken väska (eller ficka) som helst.

Det var allt för den här gången, och jag hoppas jag har några nya lite mer inspirerade bilder att visa så småningom ...

Bilderna finns i originalformat på min flickr.

Inlagt 2012-08-06 21:10 | Läst 17655 ggr. | Permalink
Tjusig bild på Times, har tagit en promenad där också =) Fan va jag vill tillbaka ibland. Och din katt ser lika nöjd ut som vanligt =P
Svar från Anders F. Eriksson 2012-08-06 23:08
Ja, vem fan vill inte tillbaks dit. Jag har varit där två gånger och det är alldeles för lite!

Kattjäveln är nöjd för det mesta, och rätt lättfotograferad eftersom man kan peta omkull honom så han ligger still en stund. Du får höra av dig om du är i Uppsala- eller Stockholmstrakten så får vi ta en fika med Ove och pilla olika kameror :)
phool 2012-08-06 23:21
Det vet du =) Ove är det katten det? Bor du i uppsala?



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg