En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Sigma 30 mm - inte dum alls på NEX-7!

Jag tjatar på med ett kanske trist prylinlägg igen, men jag tycker den lilla plastiga Sigmagluggen är värd att skrivas mer om :)

Ett objektiv med brännvidden 30 mm och ljusstyrka 2,8 låter på papperet inte så imponerande. Skärpedjupsmässigt motsvarar det ett småbildsobjektiv på 45 mm och f/4. Poängen som jag ser det (förutom att det är ett av ytterst få fasta objektiv med autofokus till NEX) är att det är så pass bra redan på full bländaröppning.

Felix och Nony fotograferade med NEX-7, ISO 100, 1/320 sekund och f/2,8.

Objektivet har ett i mitt tycke snyggt skärpesläpp, som gör att det fungerar bra att frilägga motivet vid exempelvis miljöporträtt som i bilden av sonen Felix och katten Nony ovan.

Pyttebilen fotograferad på ISO 100, 1/400 sekund och f/2,8.

På bilden av bilen upplever jag oskärpan som lite stökigare, framför allt i de skarpa övergångarna mellan ljust och mörkt.

Ett bakljus. ISO 100, 1/160 sekund och f/4.

Detaljbilder som bakljuset ovan, och strålkastaren nedan tycker jag blir mycket bra med Sigmat. Jag har endast bländat ner ett steg, och tycker skärpan är mycket bra.

Komplicerad strålkastare. ISO 100, 1/250 sekund och f/4.

Jag kan inget annat än åter igen rekommendera det här objektivet till alla NEX-ägare. Det är lätt värt de 1500:- det kostar med tanke på vad man får för pengarna. Ska man få nåt bättre med ungefär samma brännvidd till NEX så är det förmodligen Zeiss, Voigtländer eller Leica med M-fattning som gäller, och då blir det klart dyrare (och väldigt mycket mer manuellt).

Objektivet finns liksom dess vidvinkligare syster på 19 mm också med fattning för m43, men då tycker jag bildvinklarna blir lite trista (och till dessa kameror finns en massa annat gott att välja på).

Avslutar med en bild Martin Agfors tog av prylarna vi hade med oss när vi fotograferade agility förra helgen. Den lilla NEX:en må ha samma bildvinkel och ljusstyrka som de stora monstren med det monterade 200mm-objektivet, men för de där snabba hundarna hade den inte hängt med :)

Nikon D4 med 300/2,8, Sony NEX-7 med 200/2,8 och Canon EOS 1Dx med 300/2,8. Foto: Martin Agfors

Bilderna med Sigmat finns i originalformat på min flickr.

Inlagt 2012-07-27 19:47 | Läst 8624 ggr. | Permalink
Ser bra ut, skarpt och helt ok skärpesläpp som du säger. Känns kanske lite tråkig och klinisk i sitt sätt att rendera men det är ju å andra sidan ganska vanligt med moderna plastgluggar. Verkar vara en vinnare om man behöver autofokus helt klart.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg