En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Grupper, pooler och är det verkligen nån som läser?

Detta blogginlägg innehåller inga bilder då de skulle riskera störa själva ämnet!

Jag är med i några grupper och pooler här på FS (vad som nu är skillnaden mellan dem). Någon gång emellanåt postar jag en bild i dem, och det leder ibland till respons (fast ganska sällan). Jag tillbringar massor av tid i forumen, och där märks det betydligt mer när jag postar något (särskilt när jag skriver dumheter vilket tyvärr ibland händer), men det är förstås ganska naturligt.

Det jag har märkt och lärt mig av andra som lyckas göra väsen av sig här på FS är att det är blogg som gäller. Till och med när jag skriver om min kattjävel är det folk som läser och t.o.m. ibland kommenterar mina blogginlägg. Det tycker jag är kul och bra! Om jag postar en bild av katten i en grupp/pool får jag i bästa fall någon kommentar som tycker att katten är fin, medans ett blogginlägg och dess kommentare oftast innehåller en massa text som kan vara kul att läsa.

Det har varit en del diskussioner om grupperna på FS på sistone - framför allt vad gäller gatufoto. Jag är själv med i den gruppen, och publicerar ibland bilder där. Det är förstås kul de gånger jag får respons på de bilderna, men det händer inte jätteofta. Om jag skriver ett blogginlägg får jag antingen respons ganska snabbt (om jag skrivit något så när vettigt) eller inte alls (om det är ointressant för de flesta), men jag kan åtminstone konstatera att en eller annan ägnat lite tid åt att öppna mitt blogginlägg.

Vill jag ha många läsare av ett blogginlägg kan jag skriva namnet på någon ny kamera i rubriken - det lockar många. Det blir dock sällan kommentarer på sånt, även om det faktiskt har med kameran i fråga att göra.

Spelar det någon roll med antalet läsare och kommentarer? Ja, det tycker jag! Det vore oerhört trist att faktiskt betala några hundralappar om året för att få blogga på FS om INGEN läser det jag skriver. Jag har tagit ett tag på mig innan jag fick fart på bloggandet, men vet att åtminstone en och annan läser det (och det räcker för mig).

Vad är då poängen med pooler och grupper? I bästa fall leder de till diskussion om bilder och dess innehåll, men i de flesta fall tycker jag det verkar bli antingen ryggdunk eller sågning (eller inget alls). Om FS i stället lät oss posta bilder i vettig storlek (minst 1024 pixlars bredd) i forumen kanske diskussinerna kring bilder där skulle blir roligare. Många pooler skulle nog också må bra av en förmoderering som någon nämnt i tidigare blogginlägg, för att få ner "bruset".

Som det är nu med massor av kanaler att publicera bilder tror jag inte Fotosidans pooler och grupper tillför så mycket som de fungerar nu. Vill man ha respons på sina bilder får man ut mer om man postar i internationella forum eller skriver blogginlägg här.

Jag ljög för övrigt i inledningen! Den galna kattjäveln slipper ni inte i det här inlägget heller :)

Inlagt 2012-06-02 00:15 | Läst 8304 ggr. | Permalink
Misstänker att bloggformatet lockar både för den som publicerar och den som läser/granskar/kommenterar eftersom den som publicerar då med hjälp av text kan berätta mer och friare kring sina bilder - hur mycket den här sajten än handlar om bilder så är ändå kombinationen bild + text ändå den mest kraftfulla. Det finns till exempel inget kraftfullare sätt att manipulera en bild än via en rubrik/bildtext ...

En blogg öppnar för att tyngdpunkten kan förskjutas - där kan den som publicerar berätta om ett fenomen, en händelse, ett minne eller framföra sin syn på något. Givetvis med hjälp av bilder, men här blir ofta bilderna underordnade någon slags budskap eller berättelse.

I en pool blir det ibland rätt närsynt titande enbart på själva bilden, utan sammanhang. Det har givetvis sina poänger det med, i synnerhet där man diskuterar själva hanterverket i bilderna (komposition, exponering osv). Men jag tror fler och fler lockas av att berätta något där bildpubliceringen bara är en del i det man för fram.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-06-02 00:47
Jag håller med, och varför har du inte en blogg? Du är ju en betydligt bättre skribent än jag :)

Problemet med bloggandet är kanske att det tar tid (om man som jag får för sig att det måste underhållas). För mig är det dock ett betydligt roligare sätt att publicera bilder än att posta dem i en grupp/pool. Det funkar förstås inte för alla, men jag får klart mer respons i min blogg än i grupperna (och respons som också ger mer trots bilder av kattjävlar).

Grupper och pooler har så klart ett existensberättigande, men kanske inte för mig (eller andra som gärna vill skriva en snutt om sina bilder)
Grevture 2012-06-02 01:45
Att jag inte bloggar har mycket att göra med att det för mig är skrivande något jag gör på arbetstid, när jag är ledig vill jag ärligt talat helst slippa göra något som känns som arbete ... :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2012-06-07 19:29
Jag har (nästan) förståelse för det. Jag jobbar med att pilla i datorsystem hela dagarna, men inte tusan hindrar det mig från att göra samma sak under min lediga tid :)
Du lurade mig fullständigt och gav mig ett riktigt gapflabb ska du veta ... mycket välskrivet som slår huvudet på spiken vad det gäller bloggar här på FS vare sig man har bilder på kattjävlar eller inte ....

Måste hålla med Martin här att bloggandet håller på att förvandlas till att bli en kombination av bild och text - det tycker jag är strålande - för vissa skriver riktigt bra , som ditt inlägg här ... kanoninlägg och då skapar du en förutsättning för din överraskande bild ..

Är jag ute och cyklar?? Kanske .. men det fråntar inte det faktum att jag gillade ditt inlägg - med eller utan kattjävel ...

Ha en kanonhelg!!

//Glenn
Svar från Anders F. Eriksson 2012-06-02 00:50
Var kanske lite billig poäng att posta galen katt igen, men va fan :) Jag tycker också att bloggarna här är roligare att läsa och följa än att kolla i grupperna. Jag roar mig ju dessutom med att följa diverse forum, men det har mer med nörderi än fotografi att göra :)
jacglenphoto© 2012-06-02 01:01
Ingen bilig poäng ... du gjorde mig riktigt glad - det måste vara värt nåt och ditt inlägg var väldigt välskrivet - det räcker för mig och i min värld blir det plus för sånt ...
Vi har alla vårat nörderi tror jag - för mig är det nog hästar .... tror jag .. min dotter säger det i alla fall ...

Ha det kanon

Glenn
Svar från Anders F. Eriksson 2012-06-02 01:07
Tack Glenn!

Det här på nåt sätt poängterar vad jag vill med mitt inlägg. Ett blogginlägg kan göra mer än bara en enstaka bild (även om bilden av kattjäveln är rätt kul i sig). Jag tror ändå inte det varit fullt så kul om jag inte sagt att här inte skulle vara några bilder :)

(Jag kanske överskattar min egen humor och allt skoj har med Nony att göra, men det bjuder jag i så fall på.)

/afe
jacglenphoto© 2012-06-02 01:28
Måhända din humor är sjuk - men i så fall är inte jag heller riktigt frisk ...
Det heter medan inte medans... Du måste lära dig korrekt grammatik...Kattdjäveln är söt... Inte mer... Jag kan också fotografera kattdjävlar med min iPhone om det behövs... Behövs det? Nä... - spydig kommentar?, ja! ;)
Fast Saol tycker visst det går bra med bägge. OK ! (fast medan är lite bättre...) Då får jag lägga mig med den vetskapen, Medans (ja medansss...) jag undrar vad som går at fota? Undrar om man kan fota vinden? Den hörs bra nu och känns... men syns den`? Ibland... så kameran får fara fram! Ha det!
Svar från Anders F. Eriksson 2012-06-07 19:30
Dina kommentarer är ganska roliga, men ofta ganska obegripliga :)
Dagens skratt! Välskriven text och bra ställda frågor.
Jag tror att intresset svänger på fotosidan ifrån pooler som har splittrat upp de som är medlemmar här oerhört, till bloggen och kombinationen text bild. Frågan är när alla tröttnar på bloggandet och vad kommer i så fall efter det?
Min invändning mot bloggandet är att man skriver hela tiden i jag-form och efter ett längre tids läsande av alla "jag" blir det så inåtvänt och trångt på något sätt. Men just nu och en tid framåt är det helt uppenbart i bloggen man får responsen!
Hälsn Anne-Sophie



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg