En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Plastic is fantastic?

Sigma har som första tredjepartstillverkare gjort ett par autofokusobjektiv för Sonys NEX-serie, ett på 19 mm och ett på 30 mm (jag räknar inte Zeiss 24 mm som ett tredjepartsobjektiv). Båda har f/2,8 som största bländaröppning och jag tror de finns med fattning för Micro Four Thirds också (men brännvidderna passar bättre på den större sensorn i NEX och MFT har bättre motsvarande alternativ).

Färg och skärpa ser helt ok ut vid ett första testskott. Nex-7, Sigma 19mm, f/4

Jag har beställt båda dessa objektiv som inte kostar mer än ungefär en och en halv lusentapp per styck. Det var några månader sedan de kom ut på marknaden, men Sigma har uppenbarligen svårt att hinna leverera i takt med efterfrågan. Idag dök i alla fall mitt 19 mm upp för avhämtning i min lokala Konsumbutik.

Distorsionen kunde vara bättre, men ser ut att vara lätt att korrigera. Man kan ana lite ghosting i fönstret ;) Nex-7, Sigma 19 mm och f/4

Tanken var att jag skulle åka hem, dumpa av lite prylar och öppna paket för att sedan ge mig ut och testa det nya objektivet. När jag kom hem väntade dock en överrasking av det mindre angenäma slaget - kylskåpet hade upphört att fungera. Efter en del svordomar och letande på nätet efter vilka butiker som eventuellt har kylskåp i lager för inköp under morgondagen gick jag i alla fall ut i trädgården för att göra några testbilder.

Skärpa och distorsion är förstås inte i klass med de Leicaobjektiv somliga använder på sina Nexkameror, men helt ok för mina behov och en aning billigare. Nex-7, Sigma 19 mm och f/4

Objektivet levererades i en pytteliten kartong som ändå rymde både en liten (och fullständigt onödig) väska, objektiv och motljusskydd. Bajonetten är i metall, men i övrigt är det mest plast (och glas). Trots detta känns det inte alls "plastigt" att använda, som till exempel många billiga normalobjektiv till större kameror gör.

Den här elkabeln leder fram till vår spis. Av byggnadstekniska orsaker var det enklast att dra den utanpå huset :) Nex-7, Sigma 19 mm, f/4

Jag har ställt in min lilla Nex så att den förstorar sökarbilden när man pillar på fokusringen. På det här lilla objektivet blev det lite av ett problem, då fokusringen är bred och svår att inte pilla på. Tror dock det kommer gå att komma runt genom att hålla i motljusskyddet i stället ...

Den här gamla rostiga spaden (utan skaft) har stått i den här rabatten i några år nu ... Nex-7, Sigma 19 mm, f/4

Närgränsen på det lilla plastobjektivet ligger på två decimeter vilket i kombination med bildvinkeln gör att man kan få en del kul effekter (om man nu är road av sånt).

Jag avslutar med tre bilder som visar hur objektivet beter sig på olika bländare med samma motiv. Jag körde handhållet, så skärpan är nog inte helt optimal.

Lite CA på full glugg (f/2,8)

Nedbländat ett steg (f/4 - förstås)

Och ytterligare ett (gissa f-talet)

På det hela taget verkar 19 mm vara ett prisvärt objektiv som kan komma att passa in väl i min uppsättning fasta brännvidder för Nex. Det är synd att det inte är stabiliserat, men då hade det nog kostat det dubbla. Framtiden lär utvisa hur bra det fungerar för mig i praktiken :)

Jättestora bilder för er som vill kolla hur dålig jag är på att hålla stadigt finns här.

Inlagt 2012-05-29 23:14 | Läst 14026 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg