En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Återvinning är bra!

En gång i tiden tyckte jag det var bra med stora kameror! Det tycker jag nog i och för sig fortfarande, men bara i de fall när storleken är motiverad; med stora tunga objektiv är det lättare att hålla stadigt med en större kamera.

Nu har jag blivit äldre och klokare (eller åtminstone slöare) och vill inte bära på en massa tunga prylar. Det är dessutom mycket lättare att fotografera obemärkt med små kameror som ser oansenliga ut, och som tekniken utvecklats behöver inte den tekniska kvaliteten på bilderna bli lidande.

Dörr till bergrum fotograferad med Fuji X100

För ett år sedan ungefär skaffade jag en Fuji X100. En mycket bra liten kamera, men det går inte att byta objektiv på den (och den har en del egenheter som en del inte står ut med, men som jag kunde leva med). När Fuji nu kom med sin X-Pro1 blev jag förstås mycket intresserad av den och fick möjlighet att testa den lite snabbt. Tyvärr har den ärvt en del av X100:ans egenheter som småseg autofokus och hopplös manuell fokusering.

Knappar fotograferade med Sony NEX-7 och Nikkor 105 mm f/2,8 på full glugg.

Sony NEX-7 avfärdade jag först - mest på grund av den elektroniska sökaren. Jag tycker att en bra optisk sökare är väldigt trevligt att använda, men efter att läst alla lovord om EVF:en i Sonyn tyckte jag att jag åtminstone borde testa den. Förra veckan fikade jag med en fotokamrat som har en NEX och adaptrar för alla möjliga objektiv (och det är återvinningen kommer in). Jag fick testa kameran med mitt favoritobjektiv Nikkor 105 mm f/2,5, och sedan var det som kört ... :)

Tant plåtad med NEX-7 och Nikkor 105 mm f/2.5. Inte helt skarpt, men funkar :)

Tack vare det korta registeravståndet på NEX-kamerorna går det med hjälp av adaptrar att montera massor av olika objektivfattningar på dem. Den möjligheten finns också för MFT-kameror från Olympus och Panasonic, men den mindre sensorn gör att bildvinkeln blir lite för snäv med de flesta småbildsobjektiven tycker jag. Den absolut största fördelen med NEX är dock det som kallas Focus Peaking - i den elektroniska sökaren markeras konturerna av de områden som är i skärpa med vitt, gult eller rött. Det gör den manuella fokuseringen synnerligen smidig och i många fall snabbare och mer exakt än autofokus (det går att kombinera med förstoring av sökarbilden).

NEX-7 med samma 105:a som ovan, men nedbländad till f/4 - skärpan blir klart bättre då ...

Den här funktionen för manuell fokusering var det som avgjorde mitt val. Jag kan helt klart stå ut med en elektronisk sökare när den har fördelar som gör det möjligt för mig att få skarpare bilder.

Ett problem som uppstått med alla dessa adaptrar för gamla manuella objektiv är att objektiv som för ett par år sedan gick att köpa för en spottstyver (många fina Canon FD-objektiv till exempel) nu har gått upp granska rejält i pris. Det finns fortfarande en hel del som går att få billigt, men det gäller att hitta objektiv som funkar bra på en högupplöst digitalkamera.

Sonen Felix fotograferad med NEX-7 och Nikkor 45 mm f/2,8P på f/4

Många av dessa gamla objektiv gör sig bäst nedbländade, men fungerar i många fall förvånansvärt bra även på full bländaröppning - även om man betraktar dem i 100% förstoring :) Tack vare att NEX-kamerans sensor är i APS-C-format och objektiven oftast är gjorda för småbild slipper man en del av problemen med skärpa i hörn och kanter av bilden (och vinjettering, så det lägger jag till i efterbehandlingen ...).

NEX-7 med Nikkor 45 mm f/2,8P fotograferad med Nikon D3 och Nikkor 105 mm f/2,5

I och med adaptern tar en del plats vill man (åtminstone jag) helst ha så små objektiv som möjligt. Både den 45:a och 105:a jag testat med hittills är rätt smidiga i formatet, och ger helt OK bilder tycker jag.

Spännande det här med att leta gamla gluggar att återvinna - gäller bara att hålla tangentbordet i styr så man inte ruinerar sig på Tradera :)

Om ni vill se bilderna i inlägget i jättestort format så finns de här.

NEX:en har för övrigt minst en miljard funktioner (oftast gömda i det rätt hemska menysystemet), men jag fotograferar nästan bara i råformat så jag slipper leta reda på bjäfset :)

Inlagt 2012-05-03 20:38 | Läst 5466 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg