En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Vill Transportstyrelsen döda den svenska cykelsporten?

Med start idag körs Cykel-SM i Uppsala (för andra året på rad). Idag har det körts tempolopp i Björklinge utanför Uppsala, och i helgen var det planerat att elitcyklisterna skulle köra linjelopp inne i Uppsala (dock inte i centrum). Idag, mitt under pågående tävling, meddelade Transportstyrelsen att man dragit in det tillstånd som tidigare beviljats av Länsstyrelsen då den senare inte lämnat in en s.k. konsekvensanalys.

Arrangören, Upsala CK, har förstås sedan länge påbörjat arbete med den tänkta bansträckningen, hyrt bodar, personal, filmteam mm. Förutom de ungefär 200 anmälda cyklisterna påverkas också deras team, alla funktionärer (t.ex. jag som skulle köra MC som föråkare) och många andra.

Just nu sitter cykelförbundet i krismöte för att eventuellt kunna köra på annan plats i helgen, men det är förstås inte lätt att få till med ett och ett halvt dygns varsel varav det kommande dygnet är Midsommarafton!

Jag tycker det är bedrövligt att en myndighet på det här viset kan förstöra ett så pass stort och viktigt evenemang för Uppsala och Cykelsporten!

(Bilden är från förra årets Tour of Uppsala - en internationell damtävling)

Inlagt 2023-06-22 19:41 | Läst 1115 ggr. | Permalink
Det finns alldeles för gott om paragrafryttare och alldeles för lite sunt bondförnuft hos en del myndigheter.
Hej Anders.
Skandale er vel det rigige ord ?
Som cykelentusiast vil jeg føle med jer 😢
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Om man vill läsa beslutet från Transportstyrelsen så finns det här: https://scf.se/landsvag/wp-content/uploads/sites/5/2023/06/Beslut-2023-4837.pdf

Det är alltså en enskild boende i ett område tävlingen körs i som överklagat till Transportstyrelsen som därefter fattat ett rekordsnabbt beslut utan att inhämta synpunkter från övriga inblandade.
Det hela har ju tagits upp av riksmedia:

https://www.dn.se/sport/cykel-sm-far-avslag-med-tva-dagars-varsel-storsta-skandalen-i-svensk-idrott/

Hörde nyss (22.10) om detta även i Ekots sportavdelning.

Anders har lagt in en länk till Transportstyrelsens beslut. TACK säger jag som ju är yrkesbyråkrat och intresserad, men varit med tillräckligt länge för att inte vara tvärsäker.

Beslutet är ganska pedagogiskt. Fotnoten om överklagande förklarar varför ett beslut som inte kan överklagas ändå har överklagandehänvisning.

En deltävling får inte köras. Som skäl anförs att Lst beslut saknar konsekvensbeskrivning. Det tror jag inte är det avgörande skälet. Om Transportstyrelsen ansett att klaganden varit fel ute hade beslutet blivit annorlunda.

Klaganden menar att tävlingen körts även tidigare år. Erfarenheterna omfattar enligt klaganden bl a att de som bor blir instängda på sina tomter under lång tid, inte bara under loppet. Barn kan inte leka. Följebilar har kört 100 km/h på 30-sträckor. Arrangörerna har inte haft den kontakt med närboende som de ålagts i tidigare beslut.

(Hur få beslut att vinna laga kraft inom vettig tid? Jag har ihop med kollegor jobbat i flera decennier för det då det gäller bygglov och misslyckats.)
Den svenska byråkratin firar Midsommar!
/B
Tack och lov kommer SM kunna köras i helgen, men det blir som under pandemin på Tierp Arena. Inte lika kul som när det går i bebyggelse förstås, men ändå bättre än att helt ställa in!
Måns H 2023-06-23 12:04
Bra jobbat av cykelsportarna!

Och eftersom hela Sverige inkl landets byråkrati nu firar midsommar går det inte att överklaga.
Läste att tävlingen blev flyttad. Möjligt är det enbart en slump men den enda gång jag haft problem med cykeltävlingen är just i Uppsala, och då är jag bara i Uppsala en gång per år. Skulle från Ulleråker till Hågadalen och det var avspärrat vart jag än försökte köra, efter att ha kört i en stor båge så lyckades jag nästan komma fram, men ändå inte. Funktionärerna kom nog själva på att det var omöjligt att ta sig dit, så de släppte förbi mig vid avspärrningen så jag fick köra med cyklisterna i några hundra meter. Förra året tror jag det var så var det igen svårt att komma ut från Ulleråker pga cykeltävling. Kanske borde man se över bandragningen när man lägger banan att det iaf finns möjlighet att komma från A till B även om det skulle krävas en omväg

Var i Kungsbacka förra veckan, där satt det enbart en skylt längs vägen cykeltävling, blev faktiskt själv lite förvånad när jag kom fram till en korsning vem som skulle stanna, det var en stor klunga som kom från en sidoväg men det var inga funktionärer där så det verkar som cyklisterna enbart skulle följa trafikreglerna så de saktade in, det var dock inte SM såklart
Grattis Transportstyrelsen!! Ännu en fjäder i hatten! Ni är fantastiska i er myndighetsutövning! Men var f-n finns det sunda förnuftet?? Byråkrati och/eller inkompetens!?
Det är skandal!
Cykelsporten kräver inga arenor och ingen polisbevakning som fotbollen. Således används inga skattepengar! Och så finns det byråkrater utan känsla för idrott som förstör. Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg