En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Ny teknik och automatik - det är fina grejer det!

Nu vet jag att det finns nostalgiker som inte håller med mig, utan tycker allt ska vara som det var förr. Att det på något sätt skulle vara mer känsla bara för att man gör något själv, och så kan det kanske i viss mån vara. Jag omfamnar dock nästan all ny teknik med öppna armar, och tar gärna hjälp av automatik som ofta är bättre än jag själv på många saker.

Ford Mondeo, Fujifilm X-Pro 2, Fujinon XF 56 mm f/1.2 @ f/1.6

Just det här inlägget handlar dock inte om kameror, men diskussionen är densamma i bilvärlden. Vår nya bil är förvisso utrustad med ett okänt antal kameror som tar hand om automatik och säkerhet, men de är ju inte avsedda för fotografering.

Hustrun behövde en ny tjänstebil, och denna gång föll valet på en Ford Mondeo (i konkurrens med snikmodeller från Volvo, BMW och Mercedes) - det var helt enkelt mest bil för den budget vi hade att röra oss med. Bilen har all tänkbar automatik (utom det kanske mest uppenbara - automatlåda) som hjälper till att hålla avstånd till andra bilar, ser till att man håller sig innanför linjerna, öppnar och stänger bakluckan och bromsar själv om man försöker köra på något (och en massa annat). Det mesta är till för säkerhet, men mycket handlar också om bekvämlighet, och det är inget fel att få vara lite bekväm emellanåt. Vill jag ha det obekvämt kör jag motorcykel :)

Svista Värdshus, X-Pro 2, Fujinon 23 mm f/2 @ f/5.6

Jag tycker det finns mycket charm och nöje i att nyttja både gamla bilar och gamla kameror, men för dagligt bruk föredrar jag moderna prylar i nästan alla sammanhang. I fallet med bilen är det också så att en del av hanteringen skulle bli besvärlig utan de tekniska hjälpmedlen. Det är nästan omöjligt att se var bilen börjar och slutar från förarplats (och bakåt ser man över huvud taget rätt lite p.g.a. bilens form och de nästan svarta rutorna). Parkeringssensorer och backkamera är synnerligen trevligt att ha då, liksom den automatiska parkeringsassistenten.

Bilen kan själv! Filmat med LG G5

Det känns väldigt läskigt att släppa ratten och låta bilen styra, men det fungerar :)

Det var allt jag hade att svamla om idag. Ha det gott allihopa!

Inlagt 2017-08-14 19:32 | Läst 5219 ggr. | Permalink
Snart nog kommer det självgående bilar och då är bara att slå sig ner och peta näsan.
😁
Svar från Anders F. Eriksson   2017-08-14 20:07
Självkörande bil vill jag inte ha, men jag tycker det är bra när tekniken kan underlätta för mig att hålla koll på omgivningarna och hjälpa till med säkerheten. På samma sätt tackar jag och tar emot när kameran är bättre än jag på att ställa in skärpan på rörliga motiv och sånt.
Ju äldre man blir och den egna automatiken fallerar, dess mer uppskattar man automatik, om den inte blir för krånglig.
Såklart det var bättre förr, man kunde t.ex. ta en fika på Svista Värdshus :) Eller på Röde Orm i Björklinge.

Men frånsett det så är nog många saker bättre nu, precis som du gillar jag automatik. -När den fungerar vill säga, jag har också nyligen bytt bil och det är mycket automatik som kan krångla. Hoppas du slipper problem med din.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Anders F. Eriksson   2017-08-14 20:52
Ja, fika på Svista har man gjort några gånger sena kvällar :)

Men visst är det så att elektroniken kan krångla - häromdagen skulle vi uppgradera instrumentet i en MC där det av någon anledning sket sig - då är hojen helt död. Först efter kontakt med tillverkaren och uppkoppling mot dem fick vi liv i den igen.
Instämmer!/ Björn T
Som tjänstebil man kör tre år är det perfekt. Värre för den stackare som köper bilen efter 20000 mil och parkeringsassistansen får för sig att bilen bakom är längre ifrån än vad den är...
Svar från Anders F. Eriksson   2017-08-15 20:06
Så är det! Samma sak med min motorcykel - den lär knappast bli veteran med all elektronik som krävs för att den ska vara körba, men jag räknar inte med att ha den heller längre än tre år eller så.
Kul med ny bil. Själv har jag precis beställt en Passat GTE med en massa kul finesser till min lilla firma. Den parkerar, bromsar, gasar och styr också själv.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

 

Lägg till

Tidigare blogginlägg