En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Vad är det där med Off Topic (OT) för trams, och varför ska jag bry mig om det?

Som moderator på Fotosidan händer det ofta att jag måste påtala att forumskribenter ska hålla sig till ämnet, och jag raderar tämligen ofta inlägg som inte gör det. Det här är något som ibland upplevs som ett personligt påhopp, och det ifrågasätts om det egentligen gör någon skada med dessa OT-inlägg som raderas.

Saken är den att det dels står i forumreglerna att man ska hålla sig till ämnet, men det viktigaste skälet att hålla sig till den regeln är att det stör flödet i en skriven diskussion om någon plötsligt börjar skriva om något helt annat. När man pratar öga mot öga är det inga problem med såna sidospår, men i en skriftligt diskussion blir det rörigt, och jag tror det är här många tänker fel - ett forum är inte samma sak som att sitta på en fotofika och prata kors och tvärs, och det fungerar inte att flika in sina anekdoter om något helt annat utan att tråden riskerar spåra ur.

Ett annat skäl är respekt mot trådstartaren och de som följer tråden med utgångspunkt för vad den handlade om från början. Många prenumererar på de trådar de skriver i, och de är sällan intresserade av att få veta att det minsann var så att Nikon var mycket sämre än Canon för tio år sedan när de frågat om vilken blixt som passar till deras Fujikamera.

På Fotosidan har vi traditionellt tillåtit ganska mycket OT (för mycket enligt många och för lite enligt andra), men sedan vi infört en mer aktiv moderering har det blivit hårdare. Alla gillar inte detta, och det är fullt förståeligt, och en del går helt i taket om de råkar få ett inlägg borttaget. Mitt tips är att inte ta det personligt om det skulle råka hända någon enstaka gång - alla kan råka skriva något som inte passar i tråden (även om skribenten själv tycker det), och om vi tar bort inlägg så är det inte hela världen. Om du ofta råkar ut för borttagna inlägg kanske du däremot borde fundera på om du skriver i rätt trådar ;)

För att sammanfatta; läs forumreglerna och tänk efter innan du svarar i en tråd så slipper du säkerligen bli modererad av mig eller mina kollegor. Håll dig helt enkelt på spåret!

Inlagt 2015-01-11 01:29 | Läst 5658 ggr. | Permalink
Du gör helt rätt Anders!

Ställer t.ex en nybliven fotointresserad en enkel fråga om utrustning
och tillbehör pga okunskap och osäkerhet, brukar " ofta " tråden att
rendera till att bli rena KTH diskussioner, som gör att trådskapare blir
ännu osäkrare och till slut inte fattar vad det pratas om över huvud taget.
Så fortsätt att påpeka, flytta eller radera, bra jobbat!

Kenneth
Hej! Visst behövs det att någon styr om eller avslutar en tråd som bär iväg åt helt fel håll, även om dom också är rätt roliga att betrakta från "sidan om", men det är märkligt att det kan bli så konfliktfyllt som det ibland blir, och hur lättkränkta vissa debattörer tycks vara. Men det är klart, är man nu väldigt kunnig på något ämne rent tekniskt, och det då kommer någon som tror sig vara kunnig så vill man väl överbevisa varann med sin kunskap, och får man då inget gehör från motparten så är det väl lätt att irritation uppstår.. Man märker också att det verkar finnas en del irritation kvar från tidigare trådar också.. gissar jag!

Jag vill bara säga att jag lär mig jättemycket från er tekniskt kunniga om kameror, in i minsta detalj, vid dom här livliga diskussionerna, så budskapet från er går fram rätt bra (tror jag)..
Hälsn!
Jag instämmer med Kenneth. Det är alldeles för många diskussionstrådar som ganska omgående spårar ur. Värst blir det när man ser att trådskaparen är nyregistrerad och ganska ung, svaren blir ofta onödigt tekniska och icke sällan innehåller de förslag på utrustning som ligger ganska långt från trådskaparens budget. Icke sällan hamnar trådarna helt OT och blir en A vs B diskussion vilket är helt meningslöst. Min åsikt är att genom att hålla rent och snyggt i trådarna bidrar till bättre kvalité på diskussionerna och på FS som helhet. En ganska hård moderering förebygger också ett 'lågt' tonläge. Jag har själv några års erfarenhet som moderator på en stor svensk hobby site och vet hur svårt det kan vara att hålla rent och snyggt, samtidigt som jag vet hur viktigt det är.
Det är bra, moderera mera. Hur många gånger försvinner TS förskräckt efter sin inledande fråga medan `sandlådekriget´ pågår i oändlighet. En annan vanlig tokighet är att låna (kapa) tråden med en 180 graders utvikning. Jag är medveten om att det är en svår balansgång men du gör en bra insats.

/Stephan
Hej Anders,
jag tycker du gör ett enastående jobb som moderator. Det är sanslöst hur vissa trådar spårar ur. Jag är ju aktiv i en annan "prylsport" och de har förstås också en populär hemsida. Där händer precis samma sak. En intet ont anande nybörjare ställer en fråga om utrustning och mycket snart har tråden spårat ur och handlar om hur man bör vara konfigurerad för att göra avancerade grottdyk eller penetrera vrak på hiskeliga djup. Jag deltar aldrig i forumdiskussionerna men läser dem ibland. Bästa sätter att få svar på frågor om utrustning, teknik mm, med personligt tyckande bakom, får jag från de människor jag lärt känna via fotosidan men träffar IRL. Fotofikat i Uppsala är toppen ur den aspekten. Annars är det ju inte särskilt svårt att maila till någon via Fotosidan för att diskutera en eller annan aspekt. Jag beundrar dej för att du orkar moderera och hoppas att du orkar stå på dej. Det behövs verkligen!
Hälsningar Lena
Med andra ord censur?
Svar från Anders F. Eriksson 2015-01-11 17:19
Ja, om man vill se upprätthållande av Fotosidans regler som censur så. FS är en privatägd sajt med tydliga regler och inte en demokrati ;)
Grevture 2015-01-12 02:08
Nej, inte censur. Den strikta betydelsen av ordet censur (som det definieras till exempel i SAOL) är helt enkelt att förhandsgranska något. Vilket inte sker här, ingen förhandsgranskar det som skrivs i forumen.

Men inte heller om man ser på den mer allmänna och mer öppna tolkningen av ordet censur, så som till exempel Wikipedia definierar det: "allt undertryckande, hemlighållande och nedtystande av tal, skrift eller annan publik kommunikation, som i någon mening kan anses vara misshaglig, skadlig, anstötlig, obekväm, politiskt inkorrekt eller förarglig". Alltså att tysta ned de som enligt någon godtycklig definition säger "fel" saker. Det är inte heller vad det handlar om.

Det Anders talar om är att följa de ganska enkla okomplicerade vett-och-etikett-regler som gäller i forumen och som bland annat innefattar att visa respekt mot trådskapare och diskutera det ämne de skapat sin tråd om.

Att kidnappa andras trådar för sina egna favoritämnen är inte bara ganska oartigt, det är dessutom rätt onödigt eftersom alla som vill diskutera något annat enkelt kan öppna en ny tråd. Då och då skapar ju moderatorerna rent av nya trådar av en bunt OT-inlägg där sidodiskussioner kan fortsätta utan att störa grundtråden.

Själv har jag då och då blivit modererad eftersom jag emellanåt är dålig på att hålla mig till ämnet. Det är bara att lära sig av misstagen och hålla sig till saken :-)(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg