En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Schyssta lökar åt Hambergs Fisk!

Livet som relativt nybliven frilansande IT-tomte, skribent och fotograf är om inte annat så varierande. Ena dagen sitter jag och installerar ärendehanteringssystem åt en kommun mitt i Östersjön, och nästa dag (idag alltså) fick jag hastigt och lustigt en förfrågan av kamraten Jonas som driver reklamfirma, och som jag inte träffat på 30 år eller så att fotografera mat, idag, för bilder som ska skrivas ut i jätteformat och hängas på väggen i en av Hambergs Fisks lokaler här i byn.

Uppdraget fick ta två timmar och bilderna skulle typ levereras omgående (jag och Jonas åkte direkt från köket till hans förnämliga kontor i Uppsala Slott och tömde kameran när vi var klara). Jag är förstås inte den som tackar nej till en sådan utmaning, trots att jag aldrig fotograferat mat, tiden var knapp och jag var tvungen att göra det med min lilla Sony A6000 med en apgammal Nikon 55/3,5 Makro - kombinerat med trådlös blixt till kameran.

På det stora hela blev både jag och Jonas nöjda med bilderna, så nu hoppas vi också att kunden blir det :)

Bilderna jag visar här är som jag efterbehandlat dem, och inte nödvändigtvis som de kommer att se ut när de hänger på väggen (där de dessutom kommer att vara skurna i flera längder som hänger från tak till golv utskrivna på ljudisolerande duk) - kommer se ut nåt i den här stilen:

Jag tror det kan blir rätt snyggt och skulle t.o.m. kunna tänka mig att hänga den där rödkålen hemma på väggen på det viset :)

Det går uppenbarligen att göra jobb med ganska enkla medel och på kort tid, och inte behöver man ödsla exponeringar heller. Jag gjorde totalt drygt 30 stycken för det här jobbet ...

Dessutom var det förstås väldigt kul att träffa en gammal kompis som till skillnad från jag ser ut ungefär som han gjorde för 30 år sedan :)

Tillägg: det behövdes tydligen en rödlök också, så det ordnade jag hemma på skrivbordet. Den är också fotograferad med A6000 och Nikkor 55/3,5, men här består belysningen av en iPad Mini (lökskivan ligger på paddan med gladpack som skydd under) :)

Inlagt 2014-12-05 15:51 | Läst 12953 ggr. | Permalink
Jättesnyggt tycker jag, dom skulle kunna hänga hemma hos mig också!/ Björn T
Svar från Anders F. Eriksson 2014-12-05 17:24
Tack Björn! Jag tycker det blev rätt läckert, och det här är nog något jag kommer utforska mer också för privat bruk :)
Färgsprakande fina lökbilder du bjöd på där! Trevlig helg!
Svar från Anders F. Eriksson 2014-12-05 17:47
Tack, fast det var ju egentligen bara två lökar :)
Kul att jobben ramlar in. Fast det här lökjobbet blev kanske tårdrypande :). Fräscha matbilder passar säkert bra i Hambergs fiskrestaurang.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-12-05 18:31
Det är kul, och det tog en stund innan jag insåg varför jag satt och halvgrät framför datorn (paddan med lökskiva låg kvar efter fotograferingen) :)
Blev ju riktigt bra, Micro-Nikkor är ett mycket skarpt objektiv, hoppas det går bra för dig som "egen". LO
Svar från Anders F. Eriksson 2014-12-05 18:30
Nja, det är skarpt i närbildsområdet. Moderna makroobjektiv som t.ex. Sigma 70 mm är skarpa hela vägen, men det spelar ju inte någon roll när det är lök som ska fotograferas.

Jag hoppas också det går bra :)
Riktigt snyggt. Gillar iden med den strimlade bilden som verkligen drar blicken till sig.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-12-05 19:06
Jag tycker också det är en kul idé, och jag kommer förstås att dokumentera hur det ser ut på plats - de strimlade bilderna kommer alltså att täcka hela väggar och fungera som ljuddämpning :)

Fick lära mig idag att de där strimlorna heter vepor för de som är i den branschen :)
Labyrinten i rödkålen var dekorativ.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-12-09 14:36
Ja, det blev lite häftigt!
Skitsnyggt och kul jobb :) Frågan är ju hur du lyckades övertyga reklam-killen att det inte behövs ett mellanformatsbakstycke för att skriva ut i den storleken?
Svar från Anders F. Eriksson 2014-12-09 14:36
Det finns reklamfolk som har förstått att det inte bara hänger på storleken ...
Det här är bilder i min smak, gillar det abstrakta som får andra att fundera, kreativitet är aldrig fel!
Om ditt 55/ 3,5 är apgammalt så är mitt Micro- NIKKOR 55/ 2,8 ganska så mossigt, men det blir fina bilder.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-12-09 14:37
Det är kul med de gamla objektiv som fortfarande är så pass bra att de håller för så pass högupplösta sensorer vi har idag.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg