En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Ögonfokus - Kalle Ankafunktion, eller faktiskt användbart?

Jag var medveten om att Sonys A7-serie har funktionen de kallar "eye-AF", som innebär att autofokusen först försöker hitta ett ansikte, och sedan ett öga att fokusera på. Jag var dock osäker på om funktionen fanns i min A6000, eftersom jag inte hittade något menyalternativ för det. Det visade sig dock att det man behövde var att tilldela funktionen till någon knapp (jag valde mittknappen i flervalsknappen).

När man fotograferar porträtt på nära håll med stor bländaröppning blir skärpedjupet ofta väldigt kort, och det är lätt att få fokus på nästippen eller annan ansiktsdel än just ögonen som är det åtminstone jag brukar vilja ha skarpt. Med min NEX-7 använde jag mig av förstorad sökarbild för att vara säker på att få skärpan rätt, men då gäller det att både jag och motiv står ganska stilla så inte skärpan flyttas.

Med ögonfokus aktiverat i A6000 trycker jag på mittväljaren, och om kameran hittar ett öga att sätta skärpan på markeras det med en liten grön fyrkant. Det går snabbt, och det verkar faktiskt fungera. I och med att kamerorna får snabbare processorer blir såna här funktioner bättre och mer tillförlitliga, och jag tycker det är en riktigt bra funktion jag kommer använda ofta i porträttsammanhang!

Båda bilderna är tagna med Sony 50 mm f/1,8 på f/2,8 och finns som vanligt på min flickr i originalformat.

Inlagt 2014-05-15 20:25 | Läst 11266 ggr. | Permalink
Ja det är intressant med alla grejer dom hittar på, köpte nyligen en liten Canon S110, o den har också nåt liknande, men det är rätt jobbigt att hålla reda på o ställa om kameran för olika situationer, tycker det känns bäst att själv bestämma var focus skall ligga. Hils, LO
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-15 21:33
Jag behöver inte ställa om kameran för att använda funktionen, utan använder helt enkelt den knapp jag tilldelat funktionen för att fokusera (i stället för den knapp jag använder för normal fokusering). På en kompakt är det av naturliga orsaker svårare att göra sånt enkelt, eftersom det inte finns plats för tillräckligt många programmerbara knappar :)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-15 21:36
På en kompaktkamera känns funktionen också rätt onödig, eftersom skärpedjupet vid porträtt blir så mycket större. Jag tycker detta främst är intressant när jag gör bilder där skärpedjupet handlar om millimetrar eller några få centimeter.
å va läckert - vet du om "eye-AF" finns på a7r också...jag hittar den inte i någon meny :(
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-15 21:32
Den finns som sagt inte i menyerna på det sättet, utan det är där du väljer vad de olika knapparna ska göra - du kan tilldela Eye-AF till en del av dem, och då är det bara att trycka på den knappen för att aktivera det (måste köra AF-s eller AF-a).
Hampus_6 2014-05-15 22:05
Jag får det inte att fungera..."Eye-Start AF" under kugghjulet är nersläkt och går inte att aktivera får upp dialogrutan
"Fungerar inte med det här objektivet" :(
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-16 09:06
Eye-start AF är inte samma sak. Gå in under menyn där du konfigurerar knappar, så kan du tilldela Eye AF till någon av C-knapparna eller mittknappen.
Funktionen fungerar för övrigt inte på katter - den måste först hitta ett ansikte, och tydligen saknar katter (och små apor på Skansen) dylika :)
Trevliga porträtt!
Håller du mittväljaren intryckt då för följande ögonfokus? Och skjuter med avtryckaren där fokus är avaktiverat?
Funkar det på längre håll? Tänker gatufoto...
/Niklas
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-15 22:30
Jag håller mittväljaren intryckt tills den markerar grönt (går snabbt) och så trycker jag av. Det går inte att kombinera med följande AF tyvärr.
niiiik 2014-05-15 22:32
OK, tack för info!
Den skulle jag gärna ha på min A99:a! / Björn T
Då kan jag fortsätta fota vår katt med Fujin skönt!
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-16 18:53
Det vete tusan ...
Bra fokus och trevliga porträtt!
Kanske är det en Sony 6000 som man skall ha till gatufoto.
Göran
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-16 18:54
Den fungerar mycket bra för gatufoto. Jag kör den i läget för kontinuelig fokus för det, i och med att det är snabbast.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg