En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Valborg i Uppsala - huvvaligen!

Jag brukar hålla mig borta från centrala Uppsala på Valborgsmässoafton, men idag vågade jag mig ner en sväng på byn på eftermiddagen.

Det hade utlovats skitväder, men så blev det inte. Det var lite soligt och inte alltför svinkallt. Som vanligt var ballong- och snabbmatskommersen i full gång.

Många jag stötte på såg tämligen överförfriskade ut, men enligt polisen ska det hittills varit den lugnaste Valborg (eller sista april som vi säger här) i mannaminne.

Det brukar skräpas ned något alldeles oerhört i Uppsala under den här helgen, och så var det också i år. Även i ån hamnar det en massa skrot från farkosterna som använts i forsränningen, men det fanns det folk som tog rätt på.

På det hela taget verkade de flesta vara glada och ha det trevligt, även om det inte var fullt så vackert väder som igår eller i helgen.

Förmodligen stökar det till sig mer i centrum senare under kvällen, men då tänker jag definitivt hålla mig borta :)

Jag har förstås också idag använt min nya Sony A6000 (med 35/1,8), och fortsätter att konstatera att det är en ypperlig kamera för gatufotografering. Det är väldigt skönt att slippa vänta på att kameran ska fokusera :)

Just Valborgsmässoafton är en bra dag att gatufotografera, kanske i synnerhet om man inte är så van gatufotograf. Det är så mycket folk i rörelse att det är få som tar notis om en.

Man kan ju förstås ha otur och råka på någon med dåligt ölsinne som inte vill bli fotograferad, men det slapp jag tack och lov idag ...

Jag tycker tyvärr att 35 mm är lite för långt för gatufotografering, men jag har inget vidvinkligare som fungerar med den snabba autofokusen i A6000. Jag testade den gamla 18-55:an som följde med NEX-7, men den har uppenbarligen (liksom Sigmas billiga fasta) fel typ av fokusmotor, så den var också seg.

Nu är det också tyvärr så att Sony mig veterligen inte har någon riktigt bra fast vidvinkel med E-fattning, utan det bästa är Zeiss 16-70/4 och den är rätt så kostsam.

Jag får se hur jag löser det i framtiden, men jag klarar mig rätt så bra med de objektiv jag har ändå :)

Bilden av kattskrället tog jag med 18-55 mm. Det är helt ok, men autofokusen blir som sagt långsam :(

Ha en fortsatt trevlig helg!

Inlagt 2014-04-30 18:49 | Läst 19451 ggr. | Permalink
Skarpa fina bilder Anders - har du använt bländarförval? // Sören
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-30 19:44
Ja, jag kör nästan uteslutande med det.
Sony kamerorna är fina, men det stör mig med utbudet på gluggar, o att det inte funkar med vissa. Skulle kunna tänka mig en sony A7 med Zeiss 24-70. Men den verkar ha fått lite tveksamt mottagande? Ha en fin Valborg, LO
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-30 19:45
Mm, Zeiss 24-70 är tyvärr inte speciellt bra och dessutom dyr. Zeiss 16-70 för APS-C är däremot mycket bra (och kostar 9000:-)
Hampus_6 2014-04-30 20:30
Jag köpte CZ 24-70 för ett tag sen på MediaMark samma dag som dom fick in objektivet och tyckte att det var riktigt skarpt och fint…sen läste jag Cyberphotos test av objektivet och dom klassade ner det totalt och tyckte det var dålig kantskärpa…då gjorde jag en egen test med CZ 35mm samt CZ50mm fast optik då med adaptera och CZ24-70 - kameran på stativ plåtade bokhyllan hemma och jämförde uppförstorat i dator och 24-70 var klart mycket skarpast på alla bländare och brännvidder…men inte vet jag, jag är i alla fall nöjd! Ha det gott Sören
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-30 20:57
Tydligen skiljer det sig en del mellan olika exemplar, och i forumet har det diskuterats att också 35:an i vissa fall har dålig kantskärpa (fast jag tycker den jag testade var bra).

Till A7r är det dock snarast kriminellt att INTE ha en 55/1,8 Z - det är nog det skarpaste jag någonsin provat (exempelbilden tagen med A6000). https://www.flickr.com/photos/aferiksson/14017761696/sizes/o/
Hampus_6 2014-04-30 21:08
Ja den där Flickr-bilden den var riktigt riktigt skarp! Jaha, då ryker det 10 papp till då ;)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-30 21:49
Jag kan också blir "tvungen" att köpa en 55/1,8 till min A6000, då jag precis upptäckt att min 50/1,8 OSS inte fungerar med den snabba autofokusen i kameran - det hade ju varit käckt om Sony kunde berätta vilka objektiv som fungerar och vilka som inte gör det :(
Facit från dörren via buss till centralstationen:
Sex pers som pinkar i buskarna precis utanför huset, i full åsyn.
Två som limmar på i busskuren.
Två som dricker vin direkt ur boxen på bussen.
Massiva mängder med svindyr fultaxi vis centralstationen, fast det var en den redan igår.

Ganska städat för att vara valborg med andra ord.

Så har det ju blivit skitväder också förstås...

Nu tänkte jag ta en bärs (den första idag, till skillnad från somliga...) och lyssna på något hårdrocks/metalmangel. Jag tyckte jag borde kompensera jazzjammet i måndags. :o)
ztenlund 2014-04-30 21:55
Kan någon strypa autokorrigeringen? ;)
Fina gatubilder! =)
Ha en fortsatt fin Valborg!
Trevliga bilder som ser riktigt folkfestliga ut.... :) Bra kvalisort!!! Men tråkigt med seg AF med äldre gluggar då... Lite dåligt av Sony tycker jag... fast jag kan säkert för lite... Har du deras 16?? Annars kan du få låna och testa min... men misstänker att det är samma där... Och helskarp är det ju inte, men funkar för katt.. :) //Peter

PS Jag har börjat gilla FF 50 för gatufoto DS.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-30 23:28
Sonys 16mm beter sig med all säkerhet likadant som kitzoomen och 50/1,8 tyvärr - det är nog bara nya objektiv som fungerar med PDAF :(

Jag tycker det hade varit helt ok om det framgick i marknadsmaterial eller manual, men så är inte fallet. Det är riktigt dåligt.
Peter-L 2014-04-30 23:33
Ja, jag skulle tro det.... Undrar om det går att fixa med FW?? När jag köpte min 5:a för tre år sedan så va ju menyhanteringen hemsk. Det tog några månader, sedan hade Sony tagit till sig och förbättrat... Man skulle ju hoppas att det blev samma här, om möjligt. För det är ju en dödsstöt att begära att alla ska skaffa ny objektivpark pga nytt hus... Sånt, kan få mig att tveka... Annars, gillar jag Sony skarpt...
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-01 13:01
Jag tror inte det går att fixa i Firmware, utan det har nog att göra med vilken typ av fokusmotor som sitter i objektiven.
ztenlund 2014-05-01 13:15
50:an tyckte jag att jag såg att det skymtade förbi något inlägg om en firmwareuppdatering till den (själva objektivet alltså) i forumet.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-01 13:19
Ja, det stämde. Med den uppdateringen fungerar PDAF, men det är tyvärr ändå ganska långsamt med det objektivet.
Jag håller mej också borta från Uppsala denna helg men det ser lugnare ut än det brukar vara, och inte alls så skräpigt (än). Jag tycker fylleriet är värst och det är nog därför jag slutat åka dit. Bra blandning i din kollektion och lite kattskrälle fungerar alltid.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg