En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Staten säljer ut, men är verkligen kalla kriget slut?

På 50-talet var det många fortfarande hade världskriget i färskt minne, och det kalla kriget och hotet om Bomben var högst påtagligt. Följaktligen skulle allt viktigt ner under berg, och alla lämpliga berg urholkades för diverse försvarsändamål. Huruvida detta verkligen skulle hjälpa om Ryssen släppte en Bomb är svårt att avgöra, men det lät förmodligen som en väldans bra idé just då med tanke på hur många bergrum som skapades under den tiden.

Östra inslaget till bergrummet i Lurbo

I Lurbo i utkanten av Uppsala finns ett av dessa bergrum, och just detta såldes nyligen för fyndpriset 5,1 Miljoner kronor. Det kan tyckas som en hög summa för ett övergivet och nedgånget hål i marken, men det är trots allt en fastighet på 2 400 kvadratmeter inte mer än några kilometer från centrala Uppsala. Man får betala lika mycket för vilken Svenssonvilla som helst :)

Detalj från stålporten till inslaget. Färgröran är resultatet av borttvättad graffiti (förmodligen inför försäljningen).

Från början var detta en stabsplats för Fo47, men enligt uppgift ska också läkemedelsbolaget Pharmacia och Uppsala Universitet haft verksamhet här. Forskningsbolaget Dividend Industries som köpt bergrummet verkar inte riktigt bestämt sig för vad de ska ha det till, men det lutar åt att det blir ett slags underjordiskt växthus.

Nedfarten till östra inslaget

Jag, och många med mig, tycker såna här gamla "hemliga" anläggningar är spännande, och det har tydligen tidigare gått att ta sig in i det här bergrummet genom lite olika vägar (vilket förstås var synnerligen olagligt). Jag har själv tillbringat drygt ett år i ett annat berg i Norrland där jag ägnade mig åt luftbevakning, och det är något fascinerande över hur det går att bygga såna här jätteanläggningar inne i ett berg. Jag hittade en lucka i marken som gick att öppna, men luckan var aptung och det luktade inte godis när jag öppnade den, så jag konstaterade bara snabbt att det verkade vara vattenfyllt under den och försökte inte ta några bilder av hur det ser ut ...

Västra inslaget, som var tänkt att kamoufleras för att se ut som berg och tidigare doldes av ett skjul

När man ser bilder från insidan av bergrummet inser man att det inte varit helt övergivet och förfallet under alla dessa år. Det finns elektricitet, och det är förvånansvärt välstädat. Det lär ska ha använts för lagring ända fram till 2012. Det skulle ju vara oerhört spännande att få se och fotografera insidan själv, men jag misstänker att jag får nöja mig med exteriören och se andras bilder av insidan tyvärr.

Nödutgång? (alldeles till vänster om det plomberade västra inslaget)

Jag tycker sånt här är både kul och intressant, om än lite smånördigt. Såna här bilder blir inte jättefantastiska, men jag tycker de har sin charm och de är en bra tidsdokumentation. Med tanke på hur det utvecklat sig i Ukraina och Ryssland kanske man också borde ta sig en funderare på om det kalla kriget riskerar återkomma, och vilka åtgärder vi och andra då kommer att utföra. Ska vi ner i berget igen, eller går det att lösa på andra sätt?

Hågaån. Östra inslaget är till höger i bild, men syns inte alls härifrån (och troligen inte heller uppifrån)

Vi får hoppas att vi inte ska behöva känna behov av att gömma oss i berget i framtiden, och det är ju bra om många av dessa gamla samhällsinvesteringar faktiskt går att återanvända till andra, och förhoppningsvis fredligare bruk.

Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om bilderna skulle vara svartvita eller i färg, och kom fram till att det får bli både och - de svartvita hittar ni nedan och alla bilder finns som alltid på min flickr :)

Källor och länkar:

Artikel i UNT om försäljningen av bergrummet

Svensk FortifikationsHistorisk Förening

Dividend Industries

Inlagt 2014-04-04 22:16 | Läst 14064 ggr. | Permalink
Intressant blogginlägg - trevlig läsning och ingen tvekan färgen vinner! Extra plus för sonybilder :) // Sören
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-04 22:35
Hehe, det hade nog inte blivit så mycket annorlunda med någon annan kamera (och det är bara till hälften Sony - objektivet är från Sigma).



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg