En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Fotopromenaden som började vid lunch och inte tog slut förrän framåt kvällningen ...

Med den rubriken kanske en del av er anar att det är många bilder i det här blogginlägget, och det är det - hela tolv stycken!

Lunch vid åkanten (fast inte Åkanten, för den restaurangen ligger mittemot och har inte öppnat sin uteservering ännu)

Solen har visserligen lyst ett par dagar, men det har varit kallt och blåsigt. Idag var det dock inget av detta så det var ordentligt gott om folk ute på byn. Själv hoppade jag över maten och ägnade mig åt fotografering i stället.

Är UKK mer malplacerat än det här gamla skitiga huset från 60-talet? Detta är dock ritat av Alvar Aalto, och tycks förmodligen mer om p.g.a. detta :)

Bilden av V-Dala Nation tyckte jag gjorde sig bäst i svartvitt, och jag har gjort om den från färg till svartvitt i Silver Efex. Jag har justerat den som jag vill ha den, och inte lagt på några effekter, men det är väl ändå en del fåntrattar som tycker att man inte får använda insticksprogram utan ska göra allt själv i Photoshop eller dylikt.

Güntherskas Schweizeri och Konditori

När jag växte upp fanns knappt några uteserveringar alls i Uppsala. Skulle man nödvändigtvis käka utomhus bland mygg och getingar fick man minsann göra det i sin egen trädgård, då de som bestämde var synnerligen snåla med tillstånd. Nu är det uteserveringar precis överallt - känns lite som nere på kontinenten, om man väljer att bortse från att filtar och infravärme ofta behövs :)

Wayne's Coffee

Jag tycker det är trevligt att vi blivit lite mer inkontinenta kontintinella i det här landet. Det är trevligt att sitta ute ibland, även om jag föredrar en rejäl utomhusbrasa framför infravärme eller gasol.

Jättarna Glufs-Glufs har lunch hela dagen då de tuggar i sig Åhléns

Förändring är bra! Ett samhälle som inte förändras utvecklas inte heller, och även om många tycker att en del saker var bättre förr så är det väldigt få saker som faktiskt var bättre förr.  Alla rivningar och byggen är inte resultatet av politikers storhetsvansinne, och mycket av det som ändras gör staden vi bor i bättre!

Ett numera ganska tomt bankpalats

Nu är det ju så att jag arbetar heltid, så den jättelånga fotopromenaden fick pausas i några timmar och fortsatte framåt kvällningen. Jag hade ingen som helst plan på vilken omväg jag skulle ta till bussen, men det löstes när jag tittade söderut på gågatan och såg en jättelång kö till Lindex/Kappahl. Vad alla dessa människor köade till har jag ingen aning om, men de valde att köa diagonalt över gågatan så att knappt någon annan kunde passera dem. Det var liksom ingen som tänkte på att det kanske skulle vara bättre att köa längs med byggnaden som man oftast gör på kontinenten kring turistattraktioner och dylikt ..

Kan Uppsalabor köa? Nej ...

Promenaden fortsatte söderut, där stora jätten Glufs-Glufs vaknat och tuggade i sig fler bitar av Åhléns. Under lunchen är folk rätt så stressade, men så här efter arbetstid lockade han en del åskådare. Jag upptäckte också att det finns en baby Glufs (på andra våningen och är svår att se) som skyfflade betongbitar åt storingarna. Undrar hur de fick upp den ..

Om nom nom

Det där med stora maskiner och fordon är något som fascinerara många pojkar och män av alla kön och åldrar, och jag kan inte tänka mig något roligare än att få gå lös med en maskin av det här slaget. En kollega som bygger sin egen tomt och hus har en jättestor grävmaskin hemma på tomten, och jag förvånas ständigt över att han inte grävt upp allt som går att gräva (det skulle nog jag gjort) ...

Mamma buss och småttingarna tar en vilopaus

Det är många som fotograferar tåg, bilar och andra transportmedel, och jag har aldrig riktigt insett tjusningen med att specialisera sig på just det. Däremot tycker jag dock att fordon och maskiner i vissa fall kan göra sig rätt bra i bild, som i bilden ovan där hela familjen Buss lutar sig lite avslappnat i väntan på att åka iväg och hämta upp nya passagerare.

Uppsala Resecentrum

Som tur är får man intressera sig för att fotografera nästan vad som helst, man får blogga om och publicera bilder av nästan vad som helst och man får behandla bilder nästan hur som helst (i de flesta sammanhang). Ändå är det så här på FS att många ondgör sig över att det visas för många bilder, de bilder som visas är "för" bildbehandlade eller de är bara allmänt dåliga - något som märks i synnerhet i kommentarerna till nyhetsflödet. Vissa gnäller på nästan allt som publiceras, och en andra gnäller så snart "fel" märke nämns.

Södra entrén till Resecentrum

Vad är det för kul med att klaga på allt man inte håller med om, och varför ska man sänka människors självförtroende som en del gör genom att nedvärdera allt som inte uppfyller de egna normerna? Själv är jag ganska luttrad, men jag tror det är en hel del som aldrig vågat sätta sin fot på FS efter att fått sina bilder, bloggar eller foruminlägg sågade av alla som alltid ska veta bäst eller ha sista ordet.

Trähusen här får inte rivas, förutsatt att de inte brinner ner förstås ...

Senast var det Tommy som gnällde över allt användande av bl.a. Silver Efex (som jag använde för att göra de svartvita bilderna svartvita i de här inlägget. Visst kan det bli för mycket bildbehandling i många fall, men för att man själv föredrar att göra på ett viss sätt innebär det inte att det är bästa sättet för andra.

Nåväl, promenaden fortsatte en bit till efter träkåken ovan men det blev inga fler bilder så nu får ni äntligen sluta läsa.

Ha det gott!

P.S. Ni som gillar Uppsalabilder får gärna gå med i min FB-grupp :) https://www.facebook.com/groups/742146999159026/ D.S.

Inlagt 2014-03-27 22:47 | Läst 8772 ggr. | Permalink
2014-03-27 22:57   Divad Onurb
Härliga bilder, bra jobbat, fortsätt så ;)!
V-Dala är ju inte riktigt tänkt som det ser ut nu. Från början stod huset på pelare och det var öppet där butik/restaurang är, vilket förvisso hade andra nackdelar. Fast den biten syns inte i din bild.

Om vi ska prata om ful och grisig fasad så tycker jag nog att Göteborgs är värre. Den byggnaden ser bara för sorglig ut. V-Dalas skitighet beror nog en hel del på träden som "slickade" fasaden innan de råkade ut för storsågen.
Visst är människan bra duktig på att tänka JAG angående väldigt mycket..som bilden på kön utanför Lindex
"skulle vara bättre att köa längs med byggnaden". Varför tänka på vad som 'är bra för andra?
Men jag slår vad om att det är halva priset rea det handlar om där.
Hade det varit underkläder hade det stått mer Män i den kön. =)
Härligt blogginlägg.

//Johanna
gillar dina bilder , speciellt den med kyrkan.
men fanns mycket att titta på i dom andra med.
snyggt fångat.
sen skriver du väldigt underhållande med.
ha en fin helg
/Karin
Kul att hänga med dig på dina promenader. Fina bilder.Kön utanför Lindex var ju rolig.
Kanske om man kommer till Uppslala att det kommer att hjälpa med igenkänning.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg