En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Hur svårt kan det vara att åka buss??

Redan som liten lärde jag mig hur man åker buss i Uppsala. Det var jättelätt - man tog bara 6:an eller 7:an från de busshållplatser som var närmast bostaden, och så hamnade man så småningom på Stora Torget.  Det enda man behövde håller reda på var att ställa sig vid en busshållplats på rätt sida av gatan, så man inte i stället hamnade i exempelvis Gottsunda (för det var läskigt).

Nu för tiden bor jag i samma hus som när jag var liten, men efter att i år bestämt mig för att inte köra bil till jobbet så ofta visade det sig att det där med bussåkandet har blivit bra mycket krångligare. 6:an och 7:an finns kvar, och båda går till Stora Torget. Nu finns också en del andra linjer på dessa hållplatser, och i morse hoppade jag på den första som kom i tron att alla vägar bär just till detta torg (eller åtminstone i närheten). Det gick jättebra ända tills jag kom fram till korsningen vid Slottet där bussen ska svänga vänster. Fast den gjorde inte det utan svängde höger i stället (med sikte mot Ultuna visade det sig sedan), så jag slängde mig på stoppknappen och knallade därifrån till jobbet ...

Bussen på bilden har inget med inlägget att göra

När jag skulle hem från jobbet missade jag precis 7:an, men i stället kom där en buss med nummer 41 och där det tydligt stod på skylten att den gick mot Eriksberg - min destination. Jag tänkte att den förstås måste vara säker att ta, men blev lite fundersam när den bestämde sig för att köra en helt annan väg än jag tänkt mig. Efter en dryg kvart när jag redan borde varit framme var jag i stället i Flogsta, och då plockade jag fram paddan för att ta reda på att den verkligen går till Eriksberg.

Det visade sig att det gör den, men den ingår i något som kallas Mjuka Linjen som är avsedd för de som inte har så bråttom utan vill åka lugnt och bekvämt. Och visst, den körde sakta och mjukt, och det blev en rejäl turistrunda innan den så småning befanns sig där jag ville gå av.

Vän av ordning kanske undrar om detta över huvud taget har med foto att göra, och jo - lite :)

Centrala Uppsala förändras konstant

Det handlar om att turista och fotografera i sitt närområde och sin vardagsmiljö. Något som många fotografer (inklusive jag) slarvar med. Det sker hela tiden förändringar, och dessa är värda att dokumentera även om bilderna inte alltid blir jättespännande. Jag gick för en tid sedan med i en Facebookgrupp som heter "Du vet att du är ifrån Uppsala om...", där nuvarande och tidigare Uppsalabor postar bilder från Uppsala (både gamla och nya) och pratar minnen.

Rådhuset som blev en galleria

Man kan tycka vad man vill om Facebook (och det gör folk - tycker alltså), men den här gruppen har i alla fall inspirerat mig att försöka fotografera mer på olika håll och kanter i hemstaden. Vem vet? Förr eller senare kanske det blir någon bra bild också :)

Inte från Uppsala, men åtminstone svenskt mustaschvax

Den sista bilden postar jag apropå mitt föregående inlägg :)

Ha det gott!

Inlagt 2014-02-10 19:47 | Läst 14261 ggr. | Permalink
Inser att jag borde fotografera som attan i Knivsta för här byggs det överallt. Det känns nästan lite sent för under det senaste året har hela centrum förändrats, men jag ska försöka bättra mej...
Hälsningar Lena
Svar från Anders F. Eriksson 2014-02-10 21:44
Ja, skärpning nu! ;)

Knivsta är ju en kommun som utvecklas oerhört snabbt så där är det synd om det inte dokumenteras mer.
Det är inte lätt att åka buss och dyrt blir det också (framöver) Men fördelen att du går ibland är ju att det blir fina bilder. UKK blev riktigt bra i kvällsljuset. Men det är sant att vi måste fota mer, för det förändras så jädra snabbt.
//B-O
Svar från Anders F. Eriksson 2014-02-10 21:46
Mmm, för mig blir det nog billigast att fortsätta med sån så kallad "reskassa" jag kör med nu, i och med att jag bara åker stadsbussar och inte alla dagar (då jag måste åka bil ibland både till kontoret och andra orter).

Fotografera mer måste vi göra, och jag tycker den där FB-gruppen var en bra sporre att dokumentera vad som händer.
Sådana där gemensamma kommunikationsmedel har ju blivit så himla komplicerade att använda så man är ju totalt chanslös när man försöker. Jag har gett upp.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-02-10 21:47
Ja, det är ju inte bara svårt att åka med rätt buss - man måste försöka förstå hur man betalar och hur mycket man ska betala också (fast nu ska det bli lättare - läs dyrare - generellt i Uppsala).
Det var roligt skrivet! :-)

Mvh Tommy
Svar från Anders F. Eriksson 2014-02-10 22:20
Tack, Tommy!

Du skriver också roligt och intressant - följer din Kinaresa med stort intresse (men är dålig på att kommentera) :)
Helt rätt - man borde fota mer i sin vardagsmiljö!
Bild 1 och 3 blev kvällens favoriter. Riktigt snygga, speciellt uppförstorade!
/Niklas
Svar från Anders F. Eriksson 2014-02-10 22:30
Tack!

Bilder blir nästan alltid bättre i större format på skärmen :)

Ut och plåta ditt närområde - du kommer att uppskatta det om bara några år eftersom det ändras så snabbt nästan oavsett var man bor. Antingen byggs det ut, eller så avfolkas det ...
De där anspråkslösa vardagsbilderna mognar med tiden och visar sig ofta ha ett högt dokumentariskt värde. Jag antar att bortsett från lätt eller svårt så är det dyrt att åka buss.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg