En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Varför i hela friden ska man fotografera i svartvitt?

En del fotografer hävdar att det är svårt att fotografera i färg, och att färgen tar uppmärksamheten från motivet. De har helt rätt, fast bara ibland - så här års tycker jag färgbilder gör sig alldeles utmärkt och färgen kan nästan få vara själva huvudmotivet :)

I det här huset med alldeles för många antenner bor jag

Nu beror förstås valet mellan färg och svartvitt på vad man fotograferar (och när man gör det). När ljuset tryter så ISO-talet måste höjas blir det ofta bättre att ta bort färgen (gäller också med film), men ibland kan det vara snyggt med både korn och brus.

Morgonlektyr

Ni som läst min blogg tidigare vet redan att min fotografi är väldigt spretig, så det där med färg eller svartvitt - kattbilder eller sportfoto eller om jag över huvud taget fotograferar beror på dagsformen. En del fotografer väljer ett något smalare motivområde, och då är det där med teknik- och motivval nog lättare ...

Undrar om de är här och klipper bort låsen ibland - ser i alla fall att vara delvis samma lås som i vintras

Jag gillar svartvita bilder, men ibland tycker jag färgen kan tillföra mycket till en bild. Det där med att blanda teknikerna tycker jag dock för det mesta ser förskräckligt ut (alltså en svartvit bild med bara någon detalj i färg).

Den här bilden är tagen i skymningen till skillnad från den förra från morgonen, men inte helt lätt att se skillnad på grått ljus ...

Vad gäller det här med motivval så har ni sett många av de här motiven förut (ungefär) i min blogg. Det har att göra med gångvägen från kontoret till där jag parkerar bilen för det mesta - det lär alltså bli fler bilder från samma områden. Får se hur mycket det kommer gå att variera.

Den här må vara i färg, men gatufoto är det definitivt!

En del andra bloggare här har visat att det går att variera bilderna just från såna här jobbpromenader, så jag ska i alla fall försöka göra mitt bästa :)

Var tvungen att avsluta dagen med en svartvit bild för att lätta upp all färg - ni får försöka överleva att det är en kattbild :p

Alla bilder är gjord med min Sony RX100 II och alla utom den svartvita är bara pillade på i Lightroom. Kattskrället fick sig en släng av Silver Efex Pro (då jag tycker det är klart lättast att göra snygga s/v-konverteringar i det programmet).

Ha det gott!

P.S. Ni som gillar att fotografera och fika i Uppsala har väl inte missat DAGNYS? Nästa tillfälle är inte förrän i början av november, men nu finns det en grupp här på FS: http://www.fotosidan.se/groups/dagnys/index.htm

Inlagt 2013-10-08 20:56 | Läst 22203 ggr. | Permalink
Det är snyggt med färg, men tröttsamt, det sliter på näthinnan. Sv.v förenklar livet, o sen firar o festar man ibland med lite färg! Ps, kisen e cool!! Ha det mycket bra! LO
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-08 21:11
Kanske är så att en del föredrar svartvita fotografier för att de ser allt annat i färg? :)
Vardagligt promenadfoton är inte att förakta, oavsett om de är färglösa eller ej. Och i mörkret är alla katter grå, sägs det, så varför slösa färg på dem...
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-08 21:13
Jag har ofta låtit bli det där med promenadfoto, men det är lite synd att göra. En del kanske tycker bilderna blir banala och tråkiga, men ett eller annat guldkorn kanske går att hitta (oavsett färg).

Bra tips där att inte slösa färg på grå katter, fast vår grå katt har väldigt vacker färg på ögonen.
Jag har hört att små bilar gör sig bäst i Svart/Vitt........ ;-)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-08 21:26
Hehe, ja - Lilla Bilen är väldigt svartvit. en del tycker den ser ut som hjälmarna Stormtroopers har i Star Wars, och någon liknade den med en svartvit mops :)
Tycker lite som du att färg passar ganska ofta men en liten svartvit ibland kan pigga upp på vissa motiv (katter kan man se) Ligger i startgropen för nästa väckelsemöte i Uppsala!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-08 21:36
Ja, vissa motiv passar ju bättre i svartvitt - av någon outgrundlig anledning kan färgen ibland störa i en bild, (trots att den inte gör det när vi ser motivet utan kamera).

Jag får väl börja förbereda mig redan nu att gå upp tidigt om jag ska orka upp till nästa DAGNYS och komma dit i tid :)
Egentligen är det ganska kul att vara fotograf i dag. Det finns så många olika tekniker att använda. Analogt, digitalt, färg och svartvitt. Det är bara att sätta ihop den mix som passar för tillfället. Eller bara låta lusten bestämma. Bilden på kåken blev väldigt färggrann och klatschig. Fint att du fixade en Dagnygrupp på FS. //Torbjörn
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-08 21:46
Ja, det är just det jag också tycker är kul - det finns som ingen anledning att låsa sig vid en viss teknik, förutom om man ska sätta ihop t.ex. en bok eller utställning där man vill att bilderna ska ha ungefär samma uttryck.
Det är inte svart eller vitt, det är både och.... :))
Det är knepigt att variera sig på en sträcka som man går dagligen, det ligger en klar utmaning i det. Ibland får man helt enkelt göra en omväg för att fånga upp något "nytt" eller att få inspiration i största allmänhet.
Skönt att det finns fler spretiga fotonissar! Jag är nog värre än du, jag kan t.o.m. kan ägna mig åt det förskräckliga blandandet av tekniker, som här... En Dagny-rapport förstås... ;-)
http://www.fotosidan.se/blogs/rhelena/dagnys-en-rapport-bland-manga.htm

PS. Kissemissen (omskrivning av kattskrället) är väldigt fin, så även fotot på hen i svartvitt. DS.
PS. Bra med Dagnygrupp här på FS! Framförallt för att alla inte är med på FB, men även för att många föredrar nog att bli "porträttfotograferade" för FS hellre än för FB. DS.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg