En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Vad gör man när inspirationen tryter? Köper nya prylar förstås!

De senaste månaderna har det inte blivit mycket fotograferande för min del. Det är inget ovanligt, utan det brukar gå i perioder där jag ibland tar väldigt många bilder, och ibland nästan inga bilder alls. Eftersom jag är en prylgalning vet jag att det nästan alltid hjälper att sätta fart på plåtandet genom att köpa nya prylar (för mig alltså) :)

Min första linsbebis

Eftersom jag är som jag är har jag (förstås) ägt en Lensbaby tidigare. Det var den första modellen som kom, och den var verkligen inte skarp nånstans och det var omöjligt att få två likadana bilder eftersom den i princip bestod av en bajonettfattning, en stump dammsugarslang och en rätt dålig lins. Fokusering och tiltning gjordes genom att helt enkelt vicka på objektivet med fingertopparna (enligt bilden ovan). Den kunde ge en del kul effekter, men i och med att den var bökig att hantera gjorde jag mig av med den ganska snabbt. Den kostade dock inte många kronor så det var kul att prova.

En slak D3:a

En av de senaste inkarnationerna av Lensbaby, och den jag köpte, är en variant som heter Composer Pro. Den är, hör och häpna, försedd med två linser av tämligen god kvalitet, och det går att byta ut en av dem för att för både vidvinkligare och mer tele (extratillbehör). Den främre linsen sitter på ett slags kulled som går att låsa, så det är inte längre några problem att få objektivet att bibehålla samma position mellan flera exponeringar, och fokuserar gör man genom att vrida på den främre delen av objektivet. Bländaren är dock, precis som på den första modellen, en liten skiva med hål i som är rätt bökig att byta (mot andra skivor med större eller mindre hål).

Sonen Felix, fotograferad med D3 och Lensbaby Composer Pro

Ett par av de tillbehör som finns är linser som ger brännvidderna 35 mm och 85 mm. Båda är ganska dyra, men till skillnad från den jag har försedda med en "riktig" bländare som justeras genom att vrida på en ratt. Får se om jag skaffar någon av dem när jag väl lyckats vänja mig med denna ...

Fikabord fotograferat med NEX-7 och Lensbaby Composer Pro

Jag valde att köpa Lensbabyn med Nikonfattning, och ämnar använda den både på min D3 (som fått stå så länge att batteriet dött helt och mojängen som känner av inställd bländare beckat ihop) och på min NEX-7 med adapter. Jag konstaterade dock raskt att den billiga adapter jag köpt från Kaffebrus tillsammans med Lensbaby blev en synnerligen ranglig konstruktion. Adaptern glappar visserligen lite också med Nikonobjektiv, men med den här fulingen var den hemsk. Jag har beställt en svindyr adapter tillverkad av Novoflex som förhoppningsvis är bättre (inte bara för linsbebisens skull).

Min lilla IQ. D3 och Lensbaby Composer Pro.

Tyvärr var inte vädret det roligaste idag, och när jag kom hem var det ganska dålig tillgång på ljus. Bilderna är samtliga (utom bilden av D3 med monterad bebis) tagna på hyfsat hög ISO (något som min sex år gamla D3 är mycket bättre på än den mycket nyare NEX:en). Jag är också dålig på att handhålla stadigt, så det är inte alls omöjligt att en del av oskärpan i bilderna beror på det.

Stall Surmulen. Nikon D3 och Lensbaby Composer Pro

Jag har ännu inte kommit fram till vilka bländare som är mest användbara på vilka motiv (större bländaröppning ger ett mindre område som är skarpt), så det krävs nog en hel del testande innan det blir några bra bilder (om det nu blir några alls).

Surt sa räven! Nex-7 och Lensbaby Composer Pro

Varför ska man då ha en sån här glugg? Det vete tusan, men det är billigare att köpa en sån än ett "riktigt" objektiv med tiltmöjligheter, och det är roligare att pilla fram effekten vid fotograferingsögonblicket än att göra det i efterbehandlingen. Det är inte lätt att göra bilder som är skarpa nånstans, och vissa bilder kan nog orsaka åksjuka ...

Vägen hem. D3 och Lensbaby Composer Pro

Det är naturligtvis inte ett objektiv som på något sätt kan ersätta ett TS-objektiv, men man kan få liknande effekter (och en hel del andra) för relativt små pengar. Jag konstaterade också att min NEX förmodligen är den kamera som passar bäst ihop med objektivet (bortsett från den glappande adaptern då), i och med att jag direkt i den elektroniska sökaren kan se hur skärpan ligger - det är betydligt bökigare att få den rätt i den optiska sökaren i D3:an (trots att det är en ruggigt bra dylik).

Tvätten med NEX-7 och Lensbaby Composer Pro

Kommer jag då att använda det här knasiga objektivet? Tja, åtminstone ett tag! Antingen kommer jag fram till att jag inte förstår mig på det alls, eller så tycker jag det är riktigt kul. Risken att ni kommer få se fler bilder gjorda med det i bloggen den närmsta framtiden är i alla fall hög, så om ni har anlag för åksjuka kanske ni ska hålla er borta :)

Som vanligt rekommenderar jag att ni har webbläsaren i fullskärmsläge och klickar på bilderna för att se dem förstorade. Pixelpeepare hittar oförminskade bilder på min flickr.

Hadet!

Inlagt 2013-09-17 23:14 | Läst 18813 ggr. | Permalink
Sonen och tvätten gillar jag allra bäst .
Visst är det en skojig bit glas. Jag har testat den på fullformatare, på min NEX 5 och senast i dag på EOS 600. Svårt att se var skärpan ligger om man inte använder viveview. Här är min övning:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3015051.htm
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-18 00:19
Ser att också du fick med några sura rönnbär :)

Liveview är nog som sagt att föredra, så jag misstänker att min kommer att användas mest på NEX.
Skaffade själv mig en Lensbaby Composer för ett par månader sedan. Jag har kommit fram till att min favoritbländare är 4, den är lättmanövrerad och ger tillräckligt mycket förvrängning för att det ska vara kul.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-18 00:53
Tack! Ska testa den i morgon :)

Lite jobbigt det där att val av bländare kräver planering, men men :)
Vi är nog många som måste hålla med om innehållet i rubriken. Kul ide med Lensbaby, har inte själv tänkt på den typen av objektiv tidigare, men kommer möjligen att tänka om...
Min svåger har köpt en sådan och jag har lekt en del med den. Känns dock lite knasigt att Lensbaby blivit så dyrt. För mig fungerar pryl-stimulerad fotolust bara en kort tid. Göran Segeholm brukar prata om att lusten avtar men en tusenlapp per dag. Kanske ligger något i det? Men att ta en bra bild gör mig varm inombords i flera dagar och får mig att vilja ta fler. Så lösningen för mig är att ge mig ut på jakt efter bilder. När de första hyfsade bilderna sitter ökar lusten och sen rinner det bara på.
Saknar facebooks gilla på Magnus kommentar där.. så ofta man lurar sig med nya älskarinnor (annat namn för prylgalenskap eller som i musikernas värld - GAS (Gear Ackvisition Syndrome). Tycker ni är fega - tilt/shit ska göras med analog kamera med korrekt mekanik ;) Allt för den perfekta analoga imperfektionen hehe
Jag är förstås medveten om att det där med prylar och inspiration hjälper ytterst kortvarigt (jag har testat det förr), så det var inte så allvarligt menat.

Däremot är det roligt med prylar, även om de inte botar inspirationsbrist på riktigt :D(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg