En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Backup - är inte det ganska fegt?

Svaret på frågan i rubriken är ett rungande ja, men ibland kan det vara bra att vara lite feg. Datorer krashar, hårdiskar går sönder eller blir uppätna av jycken och om man är trött i mössan kan man själv ställa till med elände bland sina filer.

Jag kör just nu med både hängslen och livrem, och har två separata backuper. Dels har jag en extern SATA-disk kopplad till min arbetsdator där jag gör dagliga automatiska backuper med Windows egen backupfunktion, och dels kopierar jag över alla filer till en dator som jag har kopplad till teven. För den kopieringen använder jag programmet ViceVersa Pro som gör det enkelt för mig att kopiera bara ändrade och nya filer med en bat-fil.

Tyvärr är min mediadator ganska slö som filserver, då jag kör Windows 8 Storage Spaces på den, och det är inget höjdare dessvärre. Av den anledningen bestämde jag mig för att en del av skatteåterbäringen fick gå till en NAS.

Valet föll på den här synnerligen fula skapelsen som heter Synology DiskStation DS413J. Den har plats för fyra hårddiskar och kan köra några olika RAID-varianter. Jag köpte till tre stycken Western Digital Red på 3 TB styck, och kör dem i RAID-5 vilket innebär att jag får 6 TB lagringsutrymme, och om en disk går sönder finns all data kvar.

Installationen av diskarna var enkel. De skruvas fast i ganska plastiga hållare som stoppas in bakvägen efter att man öppnat en lucka med fyra tumskruvar. Med diskarna på plats var det bara att plugga in strömkabeln och nätverkssladden och trycka på strömbrytaren.

För att konfigurera NAS:en måste man installera ett program på sin dator som letar rätt på den, och sedan ansluter man sig med en webbläsare. Det första den sa åt mig att göra var att hämta ny firmware, vilket tog ett par minuter. När det är gjort får man upp ett ganska snyggt skrivbordsliknande gränssnitt som är lätt att förstå sig på, och ger möjlighet att installera högvis med olika program om man vill ha burken till något mer än bara lagring. Ett exempel är Asterisk - ett program som gör att man kan använda sin NAS som telefonväxel för IP-telefoni :)

Jag hoppar över allt sånt lull-lull så länge, och nöjer mig med att ha den som filserver. Tanken är att den också ska få stå i ett annat hus på tomten än det där jag har min dator med alla originalfiler. Visserligen är kanske inte mina bilder det allra viktigaste om huset brinner ner, men det kan ju ändå vara trevligt om de finns kvar.

Jag investerade också lite av skattepengarna i nya pikétröjor. Jag tog nog i lite väl i storlek (9XL), men de var i alla fall luftiga och sköna!

Ha en trevlig nationaldag!

Inlagt 2013-06-05 18:56 | Läst 12065 ggr. | Permalink
Åhh vad fint! Du lär få en skön sommar.... Nu när du köpt en sån fin luftfuktare och luftiga pikéer.... ;))
Är backup fegt, då är jag betydligt tuffare än du... :)) Hmmmm, i natt får det bli en backup...
Tack, och ha en trevlig nationaldag du med!! //Peter
Svar från Anders F. Eriksson 2013-06-05 19:45
Luftfuktare är det! Jag kunde inte komma på vad mojängen ser ut som, men det är förstås en luftfuktare :)
Jag körde ett LaCie-torn med Raid5 tills något i tornet gick sönder. Det blev krångligt att få över filerna till en annan hårddisk. Sen blev det något fel på den nya disken innan jag hann få backup på den. Jag fick ut allt utom två dagars bilder till slut.

Nu kör jag speglat istället. Det känns mindre krångligt om något händer. Bara att sätta i en ny disk eller lyfta ut en frisk till en annan enhet om själva burken pajjar. Som jag förstått är nackdelen att man bara får 50 procents kapacitet ur diskarna mot 70 procent med Raid 5.

Men om jag gjort som man ska och haft en separat backup till tornet så hade det gått lättare och då är man även skyddad mot slarvig radering.

Min LaCie var väldigt högljudd medan jag har en mindre Buffalo med fyra diskar som knappt hörs. Funderar på en ny med större kapacitet. Hur mycket låter din Synology?
Svar från Anders F. Eriksson 2013-06-05 21:11
Ja, även en NAS bör ha en backup om man ska vara riktigt säker. Nu har ju jag mina bilder och dokument på totalt tre ställen, så det jag tappar om NAS:en går sönder är filmer och sånt och det kan jag leva med.
froderberg 2013-06-05 21:33
Jag har också ordnat en lagring på annan plats för mina färdigfixade bildfiler, närmare bestämt i ett bergrum. Men det blir för kostbart att ha en tredje lagring av alla rårfiler.

Hur mycket låter din Synology?"
Svar från Anders F. Eriksson 2013-06-05 21:42
Den är väldigt tyst med Red-diskarna (som är gjorda för just NAS-pryttlar). Jag har visserligen något dålig hörsel, men jag hör den inte alls :)
Jag är inte direkt liten med mina 191 cm och 118 kg men jag tarvar bara 2XL. Har en vit skjorta som är 4XL som jag köpte för att få rätt armlängd och den skjortan känns lite som ett tält. Storlek 9XL skulle vara ett tält för mig! :) Appropå backup kör jag med manuell backup för att ha koll på flödet.
/Mikael Good
Svar från Anders F. Eriksson 2013-06-08 17:22
9XL är ganska tältartat också för mig, men det är luftigt som sagt :)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg