En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Gamla bilar - kul, eller bara ett elände?

Jag besöker gärna bilträffar där folk visar upp sina välputsade gamla bilar. Jag tycker att gamla bilar ofta har en charm och en enkelhet som saknas i de moderna fordonen. Tyvärr gäller detta bara riktigt gamla bilar som är minst 30 år gamla eller så - halvgamla bilar från 90-talet och början av 00-talet är inte alls lika roliga att ha att göra med ...

Skoda Octavia SLXi av årsmodell 2000

Min gamla Skoda som mest används av hustrun har stått oanvänd sedan den första snön, då vi aldrig hann få på vinterdäcken. Om jag hade varit lite smart hade jag satt den på underhållsladdning, men jag var inte smart. Resultatet blev förstås att batteriet var stendött och det gick inte att ladda det.

En tur till Biltema och 799 kronor senare var det dags att montera batteriet, och jag hade förträngt hur besvärligt det var förra gången jag bytte. Den gången blev jag tvungen att också köpa en hylsnyckelsats med en lång förlängsdel, då de onda tjeckiska ingenjörerna tyckte det var en god idé att batteriet låses fast med en bult som sitter väldigt långt ner (och dessutom snett).

Den eländiga bulten i nederkant av bilden ställde till det lite för mig ...

Nåväl - efter en del slit och småsår på händer och fingrar satt i alla fall batteriet på plats och bilen startade snällt på första försöket. Det visade sig dock att en av strålkastarlamporna var trasig, så jag tog en liten tur till Q8 i Gottsunda (eftersom Preemmacken nära mig mest säljer korv och hyr ut filmer - strålkastarlampor lagerför de inte). Bilen har visserligen körförbud då den är obesiktigad, men jag räknar det som körning till verkstad :)

På vägen till Gottsunda hörde jag ett ljud från höger bakhjul som inte lät helt bra, och när jag kom hem igen konstaterade jag att fälgen var nästan täckt av rostdamm från bromstrumman. Antagligen är det något som rostat ihop när bilen stått still så länge. Hustrun hade bokat tid för besiktning i morgon, men den fick ombokas till onsdag nästa vecka då  bilen ska besöka en verkstad på måndag- det känns lite onödigt att besiktiga en bil som man vet kommer få anmärkning och bli tvungen att göra ombesiktning. Verkstaden ska få göra en grundservice också när de ändå håller på. Vätskorna som finns i bilen nu är nog inte helt färska ...

Eländig bil och Liten Bil

En detalj som bilprovningen förmodligen inte har något att säga om är att det möglat i baksätet, men det är ju inte så kul ändå. Det får nog bli en liten sanering i helgen.

Nä, jag föredrar min pyttelilla men nyare bil som går som en klocka :)

Inlagt 2013-04-19 17:08 | Läst 14952 ggr. | Permalink
Du kunde åkt och besiktat den och sedan åkt och fixa den på en verkstad som kan släcka 2or :)

MVH Peter
Svar från Anders F. Eriksson 2013-04-19 17:57
Mjo, fast risken är att jag skulle bli tvungen att bärga den därifrån. Dessutom brukar verkstäder med den befogenheten ta betydligt mer betalt än småfnularna :)
Den där Skodan ser väl ändå lättmekad ut;)
Traditionella trumbromsar bak där P-bromsen ligger till efter att varit ansatt alltför länge.

Min erfarenhet (BMW) är att dagens bilar från 2010-talet är ett elände att åtgärda och då
även för verkstäderna.

/Stephan
Svar från Anders F. Eriksson 2013-04-19 18:43
Ja, den är inte så svårmekad, men dock krångligare än äldre bilar. Jag är en ganska usel mekaniker, så jag överlåter det åt yrkesfolket :)
Så du fick igång ditt härke också... :)
Min lät lite rosslig först, men startade ganska lätt. Däremot tjuvstannade den när jag skulle backa ut, trots lite "manuell förhöjd tomgång" innan, och var på väg att göra det ytterligare några gånger. När jag hade kört en bit så skärpte den sig dock, vilket väl var väntat. Inga fastrostade bromsar heller, men den har stått med lossad handbroms. Vis av erfarenheten, kanske ska tilläggas. ;) Bromsverkan var dock minst sagt medioker innan jag gjort några rejäla tvärnitar. Nu är det bara det där andra som behöver fixas också... :/
Svar från Anders F. Eriksson 2013-04-22 20:37
Det visade sig att det inte var bromsarna som bråkade (den har stått utan handbromsen åtdragen) - det var en plåt i hjulhuset som satt löst och nu är åtgärdad. Får se hur det går i besiktningen på onsdag ...



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg