En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

När väder och inspiration tryter ...

Trots att jag den här sommaren haft en kamera som jag är mycket nöjd med, och därtill väl fungerande objektiv har jag inte riktigt hittat någon inpiration att ge mig ut och fotografera. Då menar jag att helt ägna mig åt fotografering, och inte bara göra det i förbifarten eller för att testa prylarna.

Jag skyller delvis på vädret, även om dåligt väder egentligen är ganska bra fotoväder, men mest beror det nog på slöhet eller allmän apati. Förmodligen skulle jag behöva hitta på något projekt, så att jag har något slags mål med fotograferandet.

Nony fotograferad med Sony. NEX-7 och Sigma 30 mm f/2.8

Det är alltid kul att fotografera katterna, även om jag vet att många ser ner på kattbilder. En del verkar rent av bli upprörda om man använder bra utrustning för att fotografera de små kräken. Jag kan möjligen i viss mån förstå kritiken om det handlar om kattbilder som ser ut som de är tagna med en mobilkamera, men i själva verket är gjorda med prylar för tiotusentals kronor :)

En jag, fotograferad med NEX-7 och Sigma 30 mm.

Självporträtt är också ganska kul, och något man inte behöver skämmas att ägna sig åt. Alla som har en kamera gör sådana! De flesta har förmodligen dock roligare motiv för den typen av fotografering än jag har :)

En sak som är bra med den lilla Sonykameran är den vinklingsbara skärmen, som gör att man inte måste täcka nyllet med kameran när man ska fotografera sig i spegeln. Det är bara att titta ner på skärmen ungefär på samma sätt som man kunde göra med schaktsökare på Hasselblad och andra gamla mellanformatskameror. Det fungerar också bra när man fotograferar på stan och inte vill synas.

Jag har än en gång upptäckt att det är riktigt mysigt med bra utskrifter i hyfsat stort format på bra papper. Mina dagar tillbringar jag sedan i juni på ett nytt kontor där jag tyckte väggen vid min plats var väldigt tom och trist, så jag skickade ett par bilder till Crimson för utskrift i ungefär 30x40 och monterade på 5 mm Kapaplatta.

Times Square, Nikon D3 och Nikon 24-70/2.8

Bilden från Times Square var en av bilderna jag skrev ut och satte på väggen, och det blev ett jäkla drag i den på blankt papper. Mina kollegor uppskattade den också, och en av dem ville t.o.m. ha en att hänga på väggen hemma, vilket han förstås får för självkostnadspris. Tyvärr är självkostnadspris ändå rätt högt när det ska skrivas ut i Stockholm, monteras och sedan skickas med posten (ungefär 400 pengar).

Att skriva ut själv hemma är dock inget jag tänker ägna mig åt - ska man ha en skrivare som klarar A3, papper och bläck så kostar det också en slant. Om man dessutom inte använder skrivaren regelbundet så har skrivarhuvud och bläck en tendens att torka ihop, plus att man ofta måste göra några försök innan det blir som man vill. Förmodligen blir det dyrare än att låta Stockholmarna skriva ut bilden ...

En liten bil. NEX-7 och Sigma 19 mm f/2.8

Den avslutande bilden i det här inlägget föreställer min lilla bil omgiven av en massa grönska. Bilen har jag visat förut (och kommer att visa igen), men det intressanta tycker jag är den lilla färgkartan från QPcard som hänger i bakrutetorkaren. Den innehåller dels ett gråkort för vitbalansering, och dels en färgkarta som kan användas för att göra egna färgprofiler i Lightroom eller Photoshop. Suveränt för att få rätt färger i besvärligt ljus, och framför allt för att få konsekventa färger. Om jag växlar mellan mina Sony- och Sigmaobjektiv på NEX:en så blir inte färgerna lika med Adobes standardprofiler, men med mina egentillverkade profiler så blir det så nära man kan komma. Rekommenderas åt det varmaste och får plats i vilken väska (eller ficka) som helst.

Det var allt för den här gången, och jag hoppas jag har några nya lite mer inspirerade bilder att visa så småningom ...

Bilderna finns i originalformat på min flickr.Postat 2012-08-06 21:10 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mitt nya fotoprojekt - bakgrundsbilder

Eftersom jag är som jag är kunde jag förstås inte avhålla mig från att köpa den senaste iPadmodellen från Apple. Något den mojängen är riktigt duktig på är att visa bilder, och det gjorde att jag förstås ville ha mina egna bilder som bakgrund i paddan.

Pinnar fotograferade med en Canon EOS 20D för en massa år sedan.

Jag började med att rota bland mina gamla bilder i Lightroom och hittade en del bilder som fungerade bra som bakgrunder. I och med att skärmen är så högupplöst på paddan (2048 x 1536 pixlar) ville jag ha bilder som har många skarpa detaljer som verkligen utnyttjar skärmen. Bilderna måste göras i 2048 x 2048 pixlar för att fungera bra i både stående och liggande format, och tålas att beskäras på båda ledderna.

Dörr till bergrum, fotograferad med Fuji X100 2011.

Det är förstås lite trist att bara återanvända gamla bilder, så jag tyckte det kunde vara kul att försöka hitta nya motiv som passar som bakgrund.

Kullersten, fotograferad igår med en Fuji X-Pro1.

Jag insåg raskt att kameran i min telefon inte riktigt alltid håller måttet för att få till snygga bakgrunder. I bra ljus och på vissa avstånd fungerar den bra, men när målet är att få fram en bild på fyra megapixlar som är skarp över hela bildytan så ville jag ha en lite bättre kamera som ändå är lätt att alltid ha med.

En gammal handduk på tork, fotograferad idag med en Olympus ZX-1.

En kollega till mig köpte för några månader sedan en Olympus ZX-1 och är väldigt nöjd med den - framför allt för att den har ett ljusstarkt zoomobjektiv som är hyfsat skarpt också i kanterna. Jag velade en stund mellan Olympusen och Canon S100, men bestämde mig raskt för att jag vill ha ljusstyrkan för att åtminstone ha vissa möjligheter att påverka skärpedjupet (vilket inte alltid är så lätt med en kompaktkamera).

Ett väderbitet bord fotograferat idag med Olympus ZX-1.

Som tur var hade grabbarna på Uppsala Fotokompani en Olympus hemma, men det var deras demoexemplar. När man torkat av lite kladd på display och frontlins var den dock i utmärkt skick, och jag fick den för 3500:- och fick med ett extra batteri. Tyvärr visade det sig att man laddar kameran med USB-kabel, så extrabatteriet måste laddas i kameran - dessutom är den eländiga kabeln inte försedd med en standardkontakt, så det gäller att inte slarva bort den.

Det är ett kul projekt att leta motiv som går att använda som bakgrunder i paddan i och med att det ställer specifika krav på hur bilden kan komponeras (samma bild ska fungera i höjd- och breddformat och beskäras kvadratiskt). Det går att ställa in kameran att fotografera i kvadratiskt format, men jag vill hellre kunna välja vilken del av bilden jag ska använda i efterhand. Många bilder av den här typen vinner (enligt mig) på att man drar i spakarna ganska rejält i råkonverteringen för att få lite mer stuns i dem.

Nästan vilket motiv som helst kan användas för detta - det gäller bara att hitta dem, så om ni ser en stor fuling som smyger omkring i Uppsala och fotograferar konstiga saker på nära håll kanske det är jag :)

Alla mina bilder som är anpassade för skärmen på nya iPad hittar ni här om ni är intresserade. (Inte alla är tänkta som bakgrundsbilder, utan bara skalade till rätt upplösning.)Postat 2012-04-04 19:50 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 9 10 

Tidigare blogginlägg