En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

När demokratin tystas

Till att börja med ska jag påpeka att jag är totalt ointresserad av politik, och jag vet att det här är en fotosida, men i bloggarna är det fullt tillåtet att ta upp annat än bara fotografering. Trots mitt politiska ointresse är jag ändå för demokrati, och när ett riksdagsparti som Sverigedemokraterna tystas av demonstranter när de försöker hålla torgmöte tycker jag det blir fel - oavsett vad man anser om deras politik.

Redan innan dagens torgmöte på Celsiustorgen i Uppsala hade SD-motståndarna gått ut med att de skulle genomföra en "ljudblockad" för att hindra Jimmie Åkesson från att göra sig hörd. Polisen var på plats med stora avspärrningar ett par timmar i förväg, och alla som ville komma in fick genomgå visitation.

När partiledaren väl anlänt och skulle presenteras av partiets pressekreterare buades han ut totalt, och det var ingen som kunde höra vad som sades.

Polisen försökte uppmana demonstranterna att tysta ned sig, vilket inte helt oväntat var helt fruktlöst. För att få bort demonstranterna som inte hörsammade polisens uppmaningen gick kravallutrustad polis in för att fösa undan folkmassan.

Först när polisen gick in med hundar lyckades de skringra massan och fick så småningom iväg de flesta till de bortre kravallstaketen.

Många av demonstranterna gjorde motstånd mot polisen, och fick föras bort. De flesta var dock inte våldsammare än att de helt enkelt avhystes från området.

Jag är också för att man ska få fotografera och filma det mesta som sker på allmän plats, och publicera materialet. Något som dock störde mig är att vi vid ett flertal tillfällen såg SD:s gruppledare i Uppsala (Pavel Gamov) fotografera/filma just de demonstranter som fördes bort av polisen - man kan undra vad han ska ha det till. Han blev också påhoppad av ett par unga tjejer som ogillade beteendet, men de fördes förstås raskt bort.

Det så kallade torgmötet varade endast ett par minuter (det tog en dryg timme för polisen att få bort allt folk), så demonstranterna lyckades med sitt uppsåt. Jag är helt för rätten att demonstrera, och jag förstår varför många tycker illa om SD. Jag tycker dock ändå att det är helt förkastligt att på det här viset stoppa den politiska debatten, och i slutändan tror jag det kan få motsatt verkan än den demonstranterna tänkt sig.

För att anknyta åtminstone lite till fotografering kan jag berätta att bilderna togs med en Sony A6000 och den gamla kitzoomen 18-55 mm. Det är dock ingen idé att försöka kamerans bildkvalitet utifrån dessa bilder, eftersom alla utom den sista är fotograferade genom tjockt fönsterglas ...

Jag testade också att filma lite, och det är något jag inte kan - kvaliteten på det är alltså tämligen uselt :)

Ha en trevlig helg allihopa!Postat 2014-05-09 21:45 | Permalink | Kommentarer (22) | Kommentera

Sony A6000 med en gammal kitzoom, kan det va nåt? (Åsså påminnelse om DAGNYS)

När jag köpte min NEX-7 för ett par år sedan följde det med en sån där utskälld kitzoom på 18-55 mm, och den har mest stått på en hyllan då jag raskt skaffade optiskt bättre och ljusstarkare fasta brännvidder. Nu visade det sig ju tyvärr att mitt Sigma 19/2,8 inte fungerar så bra med hybridfokusen i A6000, och då stod jag plötsligt utan någon vidvinkel.

Cyklist utan självbevarelsedrift

Från början trodde jag att inte heller kitzoomen eller mitt Sony 50/1,8 inte heller fungerade med hybridfokus, men jag hade fel - det finns firmwareuppdateringar till i stort sett alla objektiv med E-fattning som gör att de fungerar bra (i fallet 50/1,8 dock lite långsamt).

Maserati på Dragarbrunnsgatan

Nu är ju den gamla kitzoomen inte direkt fantastisk i vare sig ljusinsläpp (3,5 - 5,6) eller optisk kvalitet, men den har åtminstone inte lika hemsk distorsion som den vedervärdiga motorzoomen som följer med de nya kamerorna.

Katt i eftermiddagsol

Åtminstone under den ljusa delen av året räcker det här objektivet till bra (så länge jag klarar mig utan kort skärpedjup), och det är ju onekligen praktiskt med zoom. Zeiss 16-70/4 lockar en hel del (bortsett från priset).

Vårhäst

Vad gäller A6000 i övrigt har jag konstaterat en sak som är lite störande jämfört med NEX-7, och det är att när jag använder skärmen som sökare och har den vinklad uppåt för att fotografera från midjehöjd är sensorn som känner av om skärm eller sökare ska användas alldeles för känslig. Jag måste hålla ut kameran några centimeter från magen för att kameran inte ska växla till sökaren :(

Katt i burk

Något jag gillar, men som Sony kunde fått tagit längre är att kameran inte längre är lika avfasad i kanterna. Jag tycker det ger en bättre känsla (oklart varför), men tyvärr har de bara gjort så på ovansidan. I underkant är den lika avfasad som tidigare, vilket gör att det blir väldigt liten yta för stativfäste (och ändå passar förstås inte samma fäste som till NEX-7).

Hur som helst tycker jag att kameran på alla sätt är bättre än NEX:en :)

Ha en go helg, och glöm inte att det är Dagnyfika på Fågelsången kl. 10:30 i morgon (man måste inte vara i tid)!Postat 2014-05-02 19:08 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tidigare blogginlägg