En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Släng inte dina gamla bilder!

Under den gamla mörka analoga tiden tappade jag bort många bilder. Jag har fortfarande gömmor med oframkallade filmrullar som jag inte har en aning om vad de innehåller - dessa hanterar jag som i TRISS-reklamen - jag kanske har den perfekta bilden :)

Nu för tiden plåtar jag bara digitalt, och då kan man tycka att bilder inte borde trilla mellan stolarna. Förmodligen gör de inte det om man alltid går igenom sina bilder i fullskärm, men så är inte alltid fallet. Jag satt och bläddrade bland mina egna bilder och hittade nedanstående som jag glatt sorterat bort i grovgenomgången efter min resa till NYC 2009. Tur att jag inte slänger bilder om de inte är uppenbar skit - det här är nog min bästa bild från New York, och jag tycker det är en bra gatufotobild också.

Jag gick igenom ytterligare en massa gamla bilder och konstaterade att de faktiskt blir klart bättre när jag råkonverterar dem med Lightroom 4 än när jag gjorde samma sak i LR1, LR2 eller Rawshooter.

Ugglan här var ganska brusig och innehöll en hel del bandning i bakgrunden när jag först konverterade den från råfilen ur min EOS 20D (gammal konvertering finns att beskåda här). Skillnaderna må vara subtila, men enligt mig värda att kolla.Postat 2012-04-13 01:17 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Mitt nya fotoprojekt - bakgrundsbilder

Eftersom jag är som jag är kunde jag förstås inte avhålla mig från att köpa den senaste iPadmodellen från Apple. Något den mojängen är riktigt duktig på är att visa bilder, och det gjorde att jag förstås ville ha mina egna bilder som bakgrund i paddan.

Pinnar fotograferade med en Canon EOS 20D för en massa år sedan.

Jag började med att rota bland mina gamla bilder i Lightroom och hittade en del bilder som fungerade bra som bakgrunder. I och med att skärmen är så högupplöst på paddan (2048 x 1536 pixlar) ville jag ha bilder som har många skarpa detaljer som verkligen utnyttjar skärmen. Bilderna måste göras i 2048 x 2048 pixlar för att fungera bra i både stående och liggande format, och tålas att beskäras på båda ledderna.

Dörr till bergrum, fotograferad med Fuji X100 2011.

Det är förstås lite trist att bara återanvända gamla bilder, så jag tyckte det kunde vara kul att försöka hitta nya motiv som passar som bakgrund.

Kullersten, fotograferad igår med en Fuji X-Pro1.

Jag insåg raskt att kameran i min telefon inte riktigt alltid håller måttet för att få till snygga bakgrunder. I bra ljus och på vissa avstånd fungerar den bra, men när målet är att få fram en bild på fyra megapixlar som är skarp över hela bildytan så ville jag ha en lite bättre kamera som ändå är lätt att alltid ha med.

En gammal handduk på tork, fotograferad idag med en Olympus ZX-1.

En kollega till mig köpte för några månader sedan en Olympus ZX-1 och är väldigt nöjd med den - framför allt för att den har ett ljusstarkt zoomobjektiv som är hyfsat skarpt också i kanterna. Jag velade en stund mellan Olympusen och Canon S100, men bestämde mig raskt för att jag vill ha ljusstyrkan för att åtminstone ha vissa möjligheter att påverka skärpedjupet (vilket inte alltid är så lätt med en kompaktkamera).

Ett väderbitet bord fotograferat idag med Olympus ZX-1.

Som tur var hade grabbarna på Uppsala Fotokompani en Olympus hemma, men det var deras demoexemplar. När man torkat av lite kladd på display och frontlins var den dock i utmärkt skick, och jag fick den för 3500:- och fick med ett extra batteri. Tyvärr visade det sig att man laddar kameran med USB-kabel, så extrabatteriet måste laddas i kameran - dessutom är den eländiga kabeln inte försedd med en standardkontakt, så det gäller att inte slarva bort den.

Det är ett kul projekt att leta motiv som går att använda som bakgrunder i paddan i och med att det ställer specifika krav på hur bilden kan komponeras (samma bild ska fungera i höjd- och breddformat och beskäras kvadratiskt). Det går att ställa in kameran att fotografera i kvadratiskt format, men jag vill hellre kunna välja vilken del av bilden jag ska använda i efterhand. Många bilder av den här typen vinner (enligt mig) på att man drar i spakarna ganska rejält i råkonverteringen för att få lite mer stuns i dem.

Nästan vilket motiv som helst kan användas för detta - det gäller bara att hitta dem, så om ni ser en stor fuling som smyger omkring i Uppsala och fotograferar konstiga saker på nära håll kanske det är jag :)

Alla mina bilder som är anpassade för skärmen på nya iPad hittar ni här om ni är intresserade. (Inte alla är tänkta som bakgrundsbilder, utan bara skalade till rätt upplösning.)Postat 2012-04-04 19:50 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tittat för djupt i glaset?

I en kommentar till dagens tidigare blogginlägg fick jag höra att jag kanske tittat för djupt i glaset, så jag tänkte att jag gör det igen - fast denna gång i ett glas som inte är fullt så djupt (ett Whiskyglas från Ittala).

Ittala

Den här är också fotograferad med en iPhone, men all efterbehandling är gjord i Lightroom 4. Den fåniga inbyggda "blixten" användes för fotograferingen.

För övrigt tycker jag det vore kul om det var enklare att blogga på FS direkt från en iPhone eller iPad. Som det är nu går det ju inte att ladda upp bilderna direkt (fast i det här fallet hade det inte hjälpt eftersom jag gjort massor i Lightroom) ...Postat 2012-03-20 21:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 

Tidigare blogginlägg