En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Att utmana vädergudarna - del 2 (åsså lite mer Nik Efex)

Som jag skrev om går fick jag mina sommarhjul monterade på bilen, och sådana tilltag brukar ofelbart resultera i snöstorm eller allmän blixthalka. Uppenbarligen tyckte vädergudarna inte att det var lönt att göra något åt eftersom bilen var så vansinnigt sktitig, så idag lämnade jag in den på tvätt också :)

Nex-7, Sony 50/1,8 OSS och lite efterbehandling i LR, Viveza Pro och Photoshop CS6

Troligen blir det både snö, slask och halka inom kort ...

Den första bilden är relativt varsamt efterbehandlad (om man inte har något emot lite kloning för att få bort en ful skylt och reflexer). Jag testade också en svartvit variant i Silver Efex Pro (utan att lägga till något fuskkorn):

Visst går det att göra svartvita bildbilder också ...

Jag tycker det blev rätt så trevligt med svartvit också, även om man tappar lite av känslan av kvällsljus.

Tobbe skrev ett inlägg om att han testat HDR, så jag tänkte att jag skulle göra detsamma med den här bilden (även om det egentligen är fusk-HDR med endast en exponering). Nu har ju inte den här bilden ett sånt omfång så att HDR på något sätt skulle behövas, men det kan ju vara lite kul med extrema effekter ibland också :)

Blev lite "skitigt" med HDR, men ändå rätt ok ...

Det är skoj att leka med bildbehandlingsprogrammen då och då, men för det mesta blir det nog ändå bäst när man inte drar för mycket i spakarna ...

Så här ser originalbilden ut efter att endast gjort några småjusteringar i Lightroom:

Lite smådassiga färger på slottet och himlen tycker jag, och inte så snyggt med P-skylten.

Vilken variant föredrar ni?Postat 2013-04-09 21:45 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Snabbtest av NIK Software Collection (varning för bild av tjock fotograf X 4)

Det är många här som visat mycket lyckade bilder de efterbehandlat i NIK Softwares olika pluginer till Photoshop, Lightroom eller Aperture. Jag har testat demoversioner tidigare och tyckt de varit bra, men tyvärr lite för dyra (typ 500 dollarer för hela paketet eller 300 eurosar för bara plugins till Lightroom).

Tjock fotograf bildbehandlad i Lightroom enligt mitt "standardrecept.

För ett tag sedan köptes Nik Software upp av Google, vilket var lite oroväckande för de som oroar sig för Googles världsherravälde. Än så länge har de inte haft sönder programmen, men i måndags gick de ut med information om att de sänker priserna på hela paketet ordentligt.

Tjock fotograf som körts genom RAW Presharpen, Silver Efex och Output Sharpener

Innan prissänkningen kostade det paket som innehåller alla moduler 500 dollar eller något liknande, och det paket jag var intresserad av (med plugins för Lightroom) kostade 300 eurosar. Nu får man hela klabbet för 149 dollar vilket blir ungefär en svensk lusentapp (med rabattkod som går att hitta i forumet går det ner till 126 dollar). Efter att ha suktat efter de här modulerna till LR och PS under en längre tid kunde jag förstås inte hålla mig längre utan beställde och installerade (och lyckades förstås missa det där med rabattkoden men det kan jag leva med).

Samma tjockis som i de andra bilderna men efterskärpt med sharpener pro.

Jag har inte gjort några noggranna tester av vad som händer med det dynamiska omfånget eller några mätningar av brusnivåer då jag dels är tämligen ointresserad av det och dels inte har vare sig kunskap eller utrustning för att göra detta. Jag har bara gått efter det jag tycker ser vettigt ut på mina profilerade skärmar från Dell (U2410).

Här har tjockisen passerat flera produkter i flödet - RAW Presharpener, Color Efex, och output sharpener.

Jag har ännu inte kommit på något bra recept för efterskärpning av bilder som ska visas på FS (eller andra sajter som inte klarar mer än 1024 pixlars bredd eller höjd på bilderna), vilket ni nog ser på bilderna i inlägget - jag tycker de ser överskärpta ut. Om ni kollar på bilderna i originalformat (som ni som vanligt hittar på min flickr ser det bättre ut tycker jag.

I samlingen av plugings ingår också HDR Efex (för HDR-bilder förstås), Dfine (för brusreducering) och Viveza (för färgkorrigering). Dessa har jag inte testat ännu, då jag inte har tagit några nya vettiga bilder som passar för det (och det är trist att hålla på med gamla bilder).

Som recension är det här inlägget nog ganska trist och meningslöst, men det kanske ger ett hum om vad som går att göra med vad jag tycker är de bästa pluginsen till LR och Photoshop :)

Jag är fullt medveten om att det skulle gå att få snyggare resultat från alla konverteringar jag visat här - de är exempel på hur olika bilderna kan bli med de olika filtren som ingår.

/afePostat 2013-03-28 00:37 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Släng inte dina gamla bilder!

Under den gamla mörka analoga tiden tappade jag bort många bilder. Jag har fortfarande gömmor med oframkallade filmrullar som jag inte har en aning om vad de innehåller - dessa hanterar jag som i TRISS-reklamen - jag kanske har den perfekta bilden :)

Nu för tiden plåtar jag bara digitalt, och då kan man tycka att bilder inte borde trilla mellan stolarna. Förmodligen gör de inte det om man alltid går igenom sina bilder i fullskärm, men så är inte alltid fallet. Jag satt och bläddrade bland mina egna bilder och hittade nedanstående som jag glatt sorterat bort i grovgenomgången efter min resa till NYC 2009. Tur att jag inte slänger bilder om de inte är uppenbar skit - det här är nog min bästa bild från New York, och jag tycker det är en bra gatufotobild också.

Jag gick igenom ytterligare en massa gamla bilder och konstaterade att de faktiskt blir klart bättre när jag råkonverterar dem med Lightroom 4 än när jag gjorde samma sak i LR1, LR2 eller Rawshooter.

Ugglan här var ganska brusig och innehöll en hel del bandning i bakgrunden när jag först konverterade den från råfilen ur min EOS 20D (gammal konvertering finns att beskåda här). Skillnaderna må vara subtila, men enligt mig värda att kolla.Postat 2012-04-13 01:17 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Mitt nya fotoprojekt - bakgrundsbilder

Eftersom jag är som jag är kunde jag förstås inte avhålla mig från att köpa den senaste iPadmodellen från Apple. Något den mojängen är riktigt duktig på är att visa bilder, och det gjorde att jag förstås ville ha mina egna bilder som bakgrund i paddan.

Pinnar fotograferade med en Canon EOS 20D för en massa år sedan.

Jag började med att rota bland mina gamla bilder i Lightroom och hittade en del bilder som fungerade bra som bakgrunder. I och med att skärmen är så högupplöst på paddan (2048 x 1536 pixlar) ville jag ha bilder som har många skarpa detaljer som verkligen utnyttjar skärmen. Bilderna måste göras i 2048 x 2048 pixlar för att fungera bra i både stående och liggande format, och tålas att beskäras på båda ledderna.

Dörr till bergrum, fotograferad med Fuji X100 2011.

Det är förstås lite trist att bara återanvända gamla bilder, så jag tyckte det kunde vara kul att försöka hitta nya motiv som passar som bakgrund.

Kullersten, fotograferad igår med en Fuji X-Pro1.

Jag insåg raskt att kameran i min telefon inte riktigt alltid håller måttet för att få till snygga bakgrunder. I bra ljus och på vissa avstånd fungerar den bra, men när målet är att få fram en bild på fyra megapixlar som är skarp över hela bildytan så ville jag ha en lite bättre kamera som ändå är lätt att alltid ha med.

En gammal handduk på tork, fotograferad idag med en Olympus ZX-1.

En kollega till mig köpte för några månader sedan en Olympus ZX-1 och är väldigt nöjd med den - framför allt för att den har ett ljusstarkt zoomobjektiv som är hyfsat skarpt också i kanterna. Jag velade en stund mellan Olympusen och Canon S100, men bestämde mig raskt för att jag vill ha ljusstyrkan för att åtminstone ha vissa möjligheter att påverka skärpedjupet (vilket inte alltid är så lätt med en kompaktkamera).

Ett väderbitet bord fotograferat idag med Olympus ZX-1.

Som tur var hade grabbarna på Uppsala Fotokompani en Olympus hemma, men det var deras demoexemplar. När man torkat av lite kladd på display och frontlins var den dock i utmärkt skick, och jag fick den för 3500:- och fick med ett extra batteri. Tyvärr visade det sig att man laddar kameran med USB-kabel, så extrabatteriet måste laddas i kameran - dessutom är den eländiga kabeln inte försedd med en standardkontakt, så det gäller att inte slarva bort den.

Det är ett kul projekt att leta motiv som går att använda som bakgrunder i paddan i och med att det ställer specifika krav på hur bilden kan komponeras (samma bild ska fungera i höjd- och breddformat och beskäras kvadratiskt). Det går att ställa in kameran att fotografera i kvadratiskt format, men jag vill hellre kunna välja vilken del av bilden jag ska använda i efterhand. Många bilder av den här typen vinner (enligt mig) på att man drar i spakarna ganska rejält i råkonverteringen för att få lite mer stuns i dem.

Nästan vilket motiv som helst kan användas för detta - det gäller bara att hitta dem, så om ni ser en stor fuling som smyger omkring i Uppsala och fotograferar konstiga saker på nära håll kanske det är jag :)

Alla mina bilder som är anpassade för skärmen på nya iPad hittar ni här om ni är intresserade. (Inte alla är tänkta som bakgrundsbilder, utan bara skalade till rätt upplösning.)Postat 2012-04-04 19:50 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tidigare blogginlägg